Ontmoeting wetenschap en maatschappij in Citylab

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - muZIEum en Donders Instituut voor hersenen, cognitie en gedrag (onderdeel van Radboud Universiteit en Radboudumc) gaan samenwerken. Onlangs was de kick-off van een Citylab in het muZIEum.

“Het Citylab wordt een unieke plek in het muZIEum waar samenleving en wetenschap elkaar ontmoeten in onderzoek, interactieve lezingen, workshops en tentoonstellingen. Zo wordt wetenschappelijke kennis op verschillende manieren voor een breed publiek toegankelijk en begrijpelijk gemaakt. Een schoolvoorbeeld van citizen science: wetenschap voor iedereen. Bezoekers van het muZIEum krijgen een kijkje achter de schermen van de neurowetenschappen en kunnen meedoen aan onderzoek en leren over waarneming, hersenen en gedrag”, aldus muZIEum en Donders Instituut.

Voor het Donders Instituut is dit een unieke manier om onderzoek te tonen aan een breed publiek. Dit biedt de kans om uit te leggen hoe hersenonderzoek werkt. De samenwerking met het Donders Instituut sluit goed aan op de doelstellingen en het aanbod van het muZIEum en geeft een diepere invulling aan de educatieve functie.

Impact voor de stad

Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit en wethouder Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen onthulden onlangs de eerste drie experimenten die museumbezoekers in het Citylab kunnen doen. “Deze nieuwe combinatie van cultuur, onderwijs en kennis is goed voor de stad”, stelt Esselbrugge. “Dit soort samenwerking zet Nijmegen echt op de kaart.”

Van Krieken vult aan: “Wij staan als universiteit voor goed onderwijs en toponderzoek. Dat willen we laten zien aan de samenleving en daar willen we mensen van buiten de campus bij betrekken. Het Citylab past perfect in dit plaatje. Dit is een plek waar wetenschap en maatschappij elkaar ontmoeten.”