De actievoerende meiden. (Foto: Eric van Haalen)
De actievoerende meiden. (Foto: Eric van Haalen) Foto:

Verkoop thee voor Oekraïne

NIJMEGEN - Alle actie doen er toe. Isis Van Boxtel en Willa Nieskens hebben onlangs in het Kronenburgpark in Nijmegen geld ingezameld voor Oekraïne. 
"Wij hebben in totaal 25 euro opgehaald met het verkopen van limonade en thee. Dat bedrag hebben we overgemaakt naar Giro 555", aldus Willa en Isis.


Boek over Koloniale Reserve 

NIJMEGEN - Van het schrijversduo René van Hoften - Hans Wegman is een nieuw boek over Nijmegen verschenen. Het boek gaat over de geschiedenis van het korps Koloniale Reserve in de tijd (1891-1911) dat het in de Waalkazerne en Valkhofkazerne was gelegerd. Daar werd uit een groep armoedzaaiers, gelukzoekers en randfiguren getracht een hecht collectief te smeden om als hulptroepen te dienen voor het leger in Nederlands-Indië. Voor de Nijmeegse middenstand was het een welkome bron van inkomsten, voor lokale kranten een schat aan verhalen van ophef en vertier. Met die kolonialen was er altijd wat te doen. 

Een heel ander gezicht lieten ze zien in Nederlands-Indië, waar hun optreden tegen de inlandse bevolking een zwarte bladzijde betekende in de vaderlandse geschiedschrijving.
Het boek getiteld 'Van Waalkazerne tot Valkhofkazerne' is te koop bij de plaatselijke boekhandels Dekker van de Vegt en Roelants.


Het boek gaat in op de opleiding en training die de soldaten hier kregen, hun deelname aan het lokale culturele leven, de reis per stoomboot naar Insulinde en de rol die men daar speelde in de onderdrukking van het inlandse verzet. 

Apart worden benoemd de rol van pater-aalmoezenier Verbraak en de verbinding die de omstreden generaal Van Heutsz met Nijmegen had. Een heftig stuk geschiedenis, zowel hier in Nijmegen als daar in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.