Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Vooruitkijken in het voorjaar

Het is weer lente. Een nieuw begin, een tijd van vooruitkijken naar wat het jaar verder zal brengen. En dat geldt zeker voor het gemeentebestuur. Want nu de verkiezingen afgelopen zijn, kijken we vooruit naar een nieuwe coalitieperiode. Een nieuwe gemeenteraad, en een nieuwe samenstelling van het college, die samen weer een frisse kleur gaan geven aan onze mooie stad.

De politieke partijen zijn nu in gesprek over het vormen van een nieuwe coalitie, die de komende vier jaar de koers van het beleid gaat bepalen. De gemeenteraad beslist ook over de financiën: waar gaan het geld naartoe, en hoe zorgen we voor een reservepot voor onvoorziene zaken? De raad heeft een belangrijke rol, want er is geld nodig om alles wat nodig is voor elkaar te krijgen in de stad. Zoals huizen bouwen, zorgen dat mensen met een laag inkomen rond kunnen komen, regelen dat er sportvelden zijn, dat straten en plantsoenen worden onderhouden. Maar ook: de stad veilig houden, investeren in klimaat en gezondheid, en voorbereid zijn op (onbekende) uitdagingen in de toekomst.

Ook wat landelijk besloten wordt, heeft invloed op wat de gemeente kan uitgeven. Nijmegen krijgt een groot deel van het budget van het Rijk. Er is nog discussie over hoe groot ons deel uit het landelijke Gemeentefonds wordt, en we weten nog niet of dat voor Nijmegen positief of negatief uitpakt. Als grotere gemeente hebben we ook grote opgaven, en wij vinden dat we daar best meer geld voor zouden kunnen krijgen.

Daarnaast lijken veel budgetten die de gemeente (extra) van het Rijk krijgt, te zullen stoppen over 4 jaar. En dan moet de gemeente toch genoeg geld hebben om kosten en investeringen te betalen. Als er niets gebeurt, gaapt er in 2026 een financieel ‘ravijn’. Dat betekent op langere termijn wellicht dat we minder mogelijkheden hebben, andere keuzes moeten maken, misschien zelfs bezuinigen. 

Wat bijvoorbeeld spannend wordt, zijn de kosten voor de jeugdzorg. Het Rijk heeft die taak aan de gemeenten gegeven, een belangrijke taak voor onze kinderen en de toekomst van de stad. Maar gemeenten worden geacht daar minder geld aan uit te geven, wat een risico betekent op wachtlijsten of voor de kwaliteit van de zorg.

Uitdagingen genoeg dus. Een nieuwe gemeenteraad start helaas nooit met een schone lei en een volle beurs. Er zijn lopende plannen, uitgaven en investeringen. En er zijn veel onvoorziene kosten geweest, bijvoorbeeld door de coronamaatregelen en de opvang van vluchtelingen. Het blijft altijd goed puzzelen, vooruitkijken, en misschien ook stoppen met bestaande uitgaven, om de begroting over de komende vier jaar rond te krijgen. Gelukkig is er in Nijmegen wel ruimte om te investeren in nieuwe plannen. Ik wens de nieuwe gemeenteraadsleden veel succes toe bij hun belangrijke taak!

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl