Ien, de podcast nummer 51

NIJMEGEN - Heel weinig mensen willen nog raadslid worden. Het is een parttime baan waarin veel tijd en werk zit. Dat zorgt er ook voor dat veel jonge mensen of mensen met een baan daar niet voor kiezen. Dat zegt Lianne van Kalken, staatsrechtgeleerde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam in aflevering 51 van Ien, de podcast.

De grootste partijen in Nijmegen buigen zich momenteel over het samenstellen van een college en een akkoord. In veel gevallen wordt gekozen voor een traditioneel coalitieakkoord waarbij er zich in de lokale bestuur een splitsing aftekent tussen de coalitie en de oppositie.

Van Kalken doet onderzoek naar een andere variant, die in steeds meer gemeenten wordt gebruikt: het raadsakkoord. Een van de doelen van een raadsakkoord is het doorbreken van de traditionele oppositie-/coalitieverhoudingen en raadsbreed te zoeken naar meerderheden. Maar dat vraagt wel wat flexibiliteit van alle betrokkenen. "Je wilt dat er een andere cultuur gaat ontstaan, maar als je vervolgens toch weer coalitie versus oppositie gaat spelen, dan verandert er eigenlijk nog niks", aldus Van Kalken.

Terugbladeren

In de rubriek Terugbladeren blikt Rob Jaspers terug naar nieuws over het boerenbedrijf in de stad.

Ien, de podcast is te beluisteren via alle bekende podcast-apps en via www.iendepodcast.nl.