Presentatie Junior Limes Atlas Nijmegen

NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst heeft onlangs het eerste exemplaar van de Junior Limes Atlas Nijmegen uitgereikt aan een leerling van basisschool De Klokkenberg. 

De junioratlas over Romeins Nijmegen is speciaal gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs door RomeinenNU in samenwerking met Museum Het Valkhof.

De uitreiking vond niet voor niets plaats op De Klokkenberg. Deze school ligt op Romeinse grond, vlakbij het Kops Plateau, één van de terreinen die onlangs door UNESCO is aangewezen als Limes- werelderfgoed.

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Nijmegen was in de Romeinse tijd vanwege haar strategische ligging op een heuvel en op afstand van die grens, een belangrijk militair en economisch centrum van Romeins Nederland. 

Om onder jongeren meer bekendheid te geven aan het feit dat Nijmegen als oudste stad werelderfgoed uit de Romeinse tijd op haar grondgebied heeft, heeft de gemeente opdracht gegeven om een junioratlas te laten maken. Iedere bovenbouwleerling van het basisonderwijs ontvangt een exemplaar.

Ook is door kunstenaar Bart Lunenburg een verbeeldingsprijsvraag uitgeschreven: ‘Slapende Romeinen'. Door middel van een creatieve opdracht laten leerlingen zien hoe Romeins Nijmegen eruit zag.

Scholen die belangstelling hebben voor een Junior Limes Atlas Nijmegen en voor de verbeeldingsprijsvraag 'Slapende Romeinen' kunnen een bericht sturen naar erfgoed@nijmegen.nl.



Basisschool De Klokkenberg ontving als eerste de Junior Limes Atlas Nijmegen en zij doen ook mee aan de verbeeldingsprijsvraag. Maar de school gaat nog een stapje verder. Zij adopteren het archeologisch monument Kops Plateau. Met een uitgebreid inhoudelijk programma verdiepen alle leerlingen zich in wat zich op het Kops Plateau in de Romeinse tijd heeft afgespeeld, welke gebouwen er stonden en wat hier door archeologen is gevonden. Zo worden de leerlingen van De Klokkenberg ambassadeurs van het unieke bodemarchief vlakbij hun school. En vergeten zij nooit meer dat op deze plek de Romeinen verbleven.