Toespraak Aart Verschuur (bestuur FNV Industriebond) bij vakbondsactie. (Foto: Harrie Timmermans)
Toespraak Aart Verschuur (bestuur FNV Industriebond) bij vakbondsactie. (Foto: Harrie Timmermans) Foto:

Naoorlogse vakbeweging
en industrie in Nijmegen

NIJMEGEN -  Op vrijdag 8 april verschijnt het boek 'Weer Werk! De Nijmeegse vakbeweging en de opkomst en neergang van de Nijmeegse industrie 1945-1990' door Andreas Caspers en Peter Altena. Het gaat over de roerig geschiedenis van de naoorlogse Nijmeegse vakbeweging en industrie. 

Op die dag verzorgt Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen en het Katholiek Documentatie Centrum een studiemiddag over dit onderwerp in de Maranathakerk in Nijmegen. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 17.30 uur. Aanmelden kan t/m maandag 4 april via info@kdc.ru.nl. 

In de jaren vijftig werden internationale concerns verleid in Nijmegen fabrieken te bouwen, met de belofte dat de lonen hier laag waren en de arbeidsrust hoog. Maar in de jaren zeventig en tachtig keerde het tij en sloten veel fabrieken hun deuren. Een snel groeiend aantal Nijmegenaren verloor zijn baan. In 1980 besloten leden van de Industriebond FNV het heft in eigen handen te nemen en riepen het Aktieplan Werkgelegenheid Nijmegen in het leven. Hoewel het succes wisselend was, motiveerde het meer dan tien jaar lang de Nijmeegse arbeiders te strijden voor zowel het behoud van werkgelegenheid als het creƫren van nieuwe banen.