Vlnr. Bert Hogemans, Remke Verdegem en Monique Esselbrugge.
Vlnr. Bert Hogemans, Remke Verdegem en Monique Esselbrugge.

Gemeente Nijmegen tekent voor transgendervriendelijke werkvloer

Algemeen

NIJMEGEN - Tien punten die bijdragen aan goed werkgeverschap voor transgender werknemers. Ze staan in de Verklaring van Dordrecht, die donderdag 31 maart werd ondertekend door Remke Verdegem, bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland (TNN), Monique Esselbrugge, wethouder Personeelszaken en Organisatie van gemeente Nijmegen en Bert Hogemans, directeur-bestuurder van Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ). 


Met het ondertekenen van deze verklaring – op de Internationale Dag van Transgender zichtbaarheid – werkt gemeente Nijmegen mee aan een transgendervriendelijke werkvloer en arbeidsmarkt.

“Wij zijn ontzettend blij dat de gemeente Nijmegen en de OBGZ aan de slag willen met een transvriendelijke werkvloer”, zegt Remke Verdegem, bestuurslid van TNN. “Door inclusief en transvriendelijk werkgeverschap kunnen de talenten van transgenderpersonen zich ontplooien. We hopen dan ook dat andere werkgevers het voorbeeld van de gemeente Nijmegen en de OBGZ volgen.”

In vrijheid jezelf zijn

Wethouder Esselbrugge: “Bij gemeente Nijmegen vinden we het belangrijk dat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn. Het ondertekenen van deze verklaring sluit daar goed op aan en geeft inzicht in moeilijkheden waar transgenderpersonen nog steeds mee geconfronteerd worden op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Zo zijn we hier als organisatie nóg meer van bewust en kunnen we hier rekening mee houden. Van het tegengaan van discriminatie op grond van genderidentiteit, bijvoorbeeld via een programma hiervoor, tot het niet uitsluiten van transgender werknemers of hun partners van verzekering- en andere sociale beschermingsmaatregelen zoals ouderschapsverlof.”

Momenteel wordt een transitierichtlijn opgesteld waarmee de organisatie laat zien hoe zij medewerkers die in transitie gaan, ondersteunt. Ook worden in het medewerkerstevredenheidsonderzoek vragen opgenomen met betrekking tot transgenderpersonen en veiligheid op de werkvloer. Het ondertekenen van de verklaring sluit ook aan bij de motie ‘Een transgendervriendelijke werkvloer’ van de gemeenteraad die is aangenomen.

Gelijke ontwikkelkansen en inclusieve maatschappij

Ook bij Bert Hogemans, directeur-bestuurder van Bibliotheek Gelderland Zuid, was er geen twijfel over het ondertekenen van de verklaring. “Wij creëren gelijke ontwikkelkansen voor iedereen en gaan voor een inclusieve maatschappij waarin we elkaar verstaan en begrijpen, ieder mens meedoet en zich kan ontwikkelen tot wie diegene wil zijn.”

Verklaring van Dordrecht

De tien punten uit de Verklaring van Dordrecht vormen een handvat voor het creëren én in stand houden van een transgendervriendelijke werkvloer en arbeidsmarkt. Bestrijding van discriminatie en toegang tot werknemersrechten staan hierbij centraal. Nijmegen is de vijftiende werkgever en dertiende gemeente die de verklaring heeft ondertekend.