Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen ontvangen in april automatisch een eenmalige energietoeslag van 600 euro om de stijgende energielasten in 2022 deels te compenseren.
Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen ontvangen in april automatisch een eenmalige energietoeslag van 600 euro om de stijgende energielasten in 2022 deels te compenseren. Foto: Pixabay

Gemeente Nijmegen keert eenmalige energietoeslag uit aan sociale minima

Algemeen

NIJMEGEN - Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen ontvangen in april automatisch een eenmalige energietoeslag van 600 euro om de stijgende energielasten in 2022 deels te compenseren. 


De gemeente wacht niet op de definitieve wetswijziging hiervoor van het rijk en begint alvast met de uitbetaling van deze toeslag. Zodat de inwoners die dit nodig hebben, dit zo snel mogelijk krijgen. De aanpak hiervan door de gemeente komt overeen met de oproep van het rijk, namelijk om dit zoveel mogelijk te laten aansluiten op het lokaal minimabeleid.

Wethouder Werk en Inkomen, Petra Molenaar: “‘De prijzen van gas en elektriciteit stijgen fors. Bij de minima in Nijmegen kan dit tot (nog meer) armoede leiden. Het is belangrijk dat iedereen de energierekening kan blijven betalen en dat we financiële problemen, zoals schulden, voorkomen. Daarom sluit de uitbetaling van de toeslag aan op ons minimabeleid, we keren uit aan iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Het merendeel van deze mensen is bij ons bekend en hoeft daardoor de toeslag niet zelf aan te vragen. Zo kunnen we sneller uitbetalen. Bovendien bereiken we zo ook de mensen die werken maar alsnog in armoede leven. Ook voor hen hebben we oog.”

De ontvangers van de energietoeslag zijn inwoners met een gemeentelijke uitkering en inwoners die bij de gemeente bekend zijn doordat zij deelnemen aan de regeling Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering voor minima (afgekort CAZ).

 Energie besparen met een coach

De gemeente wijst iedereen die de energietoeslag ontvangt ook op de mogelijkheid een besparingscoach in te schakelen voor ondersteuning bij het besparen op energie. De energiecoach komt bij mensen thuis en kijkt of er nog mogelijkheden zijn om energie, en daarmee geld, te besparen. Op nijmegen.nl/energieloket kunnen alle inwoners terecht voor tips, collectieve inkoopacties en informatie over subsidies.


 Energietoeslag

Met name bij mensen met een laag inkomen, die wonen in een slecht geïsoleerde woning met een gasgestookte CV, is de kans op armoede groot door de stijgende energieprijzen. Om inwoners met een laag inkomen deels te compenseren, kondigde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in december 2021 de eenmalige energietoeslag aan. Voor het toekennen van de eenmalige energietoeslag is een wijziging in de Participatiewet nodig. Het ministerie van SZW roept gemeenten op om vaart te maken en vooruitlopend hierop al te starten met de uitvoering van de eenmalige energietoeslag.

 Aanvragen

Inwoners met een laag inkomen die niet automatisch de energietoeslag ontvangen, komen mogelijk wel in aanmerking voor de energietoeslag. Zij kunnen vanaf 1 mei de voorwaarden vinden en de toeslag aanvragen via nijmegen.nl/energietoeslag.