Huurders bekijken een te koop staande woning van een Nijmeegse woningcorporatie.
Huurders bekijken een te koop staande woning van een Nijmeegse woningcorporatie. Foto:

Koopvoorrang voor huurders Nijmeegse woningcorporaties: 'Het ik een mooie kans'

NIJMEGEN - Goed nieuws voor alle huurders van een sociale huurwoning in de regio Nijmegen die een stap willen maken naar een koopwoning. Hiervoor hebben de Nijmeegse corporaties Portaal, SSH&, Talis en Woonwaarts de handen ineen geslagen. Woningen die zij willen verkopen bieden ze aan op Funda. Maar eerst krijgen huurders van een sociale huurwoning de kans om deze woning te kopen. En het maakt daarbij niet uit bij welke van de vier corporaties ze nu huren.

In de advertentie op Funda staat vermeld of huurders voorrang hebben. Hebben zij interesse in één van de aangeboden koopwoningen? Dan melden ze zich binnen 5 werkdagen na publicatie. 

De eerste

Geïnteresseerde huurders krijgen dan als eerste de kans om de woning te bezichtigen en eventueel te kopen. Daarna gaat de woning pas ‘de vrije markt’ op. De belangrijkste voorwaarde van de voorrang: de huurder laat een zelfstandige of onzelfstandige sociale huurwoning leeg achter.

'Mooie kans'

Bij Woonwaarts hebben ze al enkele jaren positieve ervaringen opgedaan met Koopvoorrang. Zo kocht in 2021 een huurder van Portaal een vrijgekomen eengezinswoning bij Woonwaarts via Koopvoorrang: “Dit was voor mij de enige mogelijkheid om een woning te kopen. Een starterswoning met voorrang kunnen kopen is een mooie kans en ik ben er nog iedere dag blij mee.” 

De eengezinswoning in Zwanenveld (Dukenburg) die hij achterliet, werd direct weer verhuurd aan een andere huurder van Portaal, die in een portieketage flat woonde in Heseveld. Deze woning werd betrokken door een starter op de huurmarkt.

Doorstroming

Ook Talis werkte al met Koopvoorrang. Met het verschil dat alleen haar huurders van een sociale huurwoning voorrang hadden op het kopen van een woning van Talis. Vorig jaar hebben zo 28 huurders van deze corporatie een woning gekocht van Talis en zijn hierdoor 28 woningen weer verhuurd.

De corporaties hebben veel vertrouwen in Koopvoorrang. Met koopvoorrang geven zij hun huurders meer kans om een woning te kunnen kopen. 

En omdat de huurder een sociale huurwoning achterlaat, geeft dit weer kansen aan anderen om door te stromen naar deze huurwoning. 

“Zo bevorderen we de doorstroming en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in ons werkgebied en bieden we meer kansen voor veel woningzoekenden.”

Aanmelden

Huurders die interesse hebben in het kopen van een corporatiewoning, moeten zich aanmelden bij alle vier de corporaties. Zo blijven ze op de hoogte van het vrijkomende aanbod.


Nieuw: Pop Up Gallery IMAGING

NIJMEGEN - In de KrayenhoffKazerne aan de Molenveldlaan in Nijmegen werken 38 kunstenaars in een rijke verscheidenheid aan kunstvormen. Van beelden en objecten tot schilderkunst, fotografie en design. Nagenoeg elke beeldende discipline is in het monumentale gebouw te vinden.
Tot nu toe was het werk van deze kunstenaars, naast eigen externe exposities, slechts éénmaal per jaar te zien en wel tijdens de Open Atelier Dagen in november. Dat gaat veranderen. Door het jaar heen gebeurt er immers heel veel in de ateliers. Daarom start zondag 24 april de Pop Up Gallery IMAGING. Elke laatste zondag van de maand opent een wisselende groep kunstenaar het atelier van 13.00 tot 17.00 uur.
Welke kunstenaars dat zijn is te vinden op www.fabricat.nl/imaging. Informatie over de kunstenaars is ook te vinden op www.kunstindekazerne.nl.