Goederenwagons vervoeren ook brandbare stoffen.
Goederenwagons vervoeren ook brandbare stoffen. Foto:

Gasexplosie of gifwolk, wat doe jij?

Tips van Veiligheidsregio Gelderland Zuid

NIJMEGEN - Door deze regio rijden regelmatig goederenwagons met gevaarlijke stoffen. Ook zijn er bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. "Veel mensen merken daar niets van, maar er bestaat altijd een kans op een ongeluk. Die kans is niet groot, maar de gevolgen kunnen groot zijn", weet Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VRGZ). "Woon je dicht bij het spoor? Of woon je vlakbij een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen? Dan is het goed om te weten wat je moet doen bij een ongeluk."

Zo is het belangrijk dat je wegblijft van de plek van het ongeluk. Maar je kunt nog meer doen: Schuil; Ga naar binnen naar een kamer waar het niet tocht, liefst midden in het gebouw; Sluit ramen en deuren en Sluit alle ventilatieroosters en zet alle ventilatiesystemen uit. Om je goed voor te bereiden, is het dus belangrijk dat je weet hoe je de (mechanische) ventilatie in huis uitzet.

Èn zorg voor een noodpakket. Meer informatie kijk op de website:
www.vrgz.nl/meterkastkaart

Kun je op het moment dat het gebeurt nergens naar binnen? Neem zo snel mogelijk grote afstand en verplaats je hierbij dwars op de wind, zo mogelijk met een natte doek voor je neus en mond.




Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding