Tjed Wildeboer (tweede van rechts) en Thijs Bijleveld. (Foto: Laurens Morel)
Tjed Wildeboer (tweede van rechts) en Thijs Bijleveld. (Foto: Laurens Morel) Foto:

Nijmeegs zeiltalent droomt van Olympische Spelen

"We voelen ons steeds zekerder in de boot"

NIJMEGEN - De 16-jarige Tjed Wildeboer uit Nijmegen vaart sinds najaar 2021 in de tweemansboot 29-er. Dat doet hij samen met de 15-jarige Thijs Bijleveld uit Ouderkerk a/d Amstel. Ze proberen zich nu te plaatsen voor de Youth World Sailing Championship in Scheveningen in juli dit jaar. Ze zijn een crowdfundingcampagne gestart om een en ander financieel mogelijk te maken. "Mijn droom is meedoen aan de Olympische Spelen in 2028 in LA", aldus Tjed.

Door Marcel Witlox

Tjed en Thijs hebben elkaar in 2018 leren kennen toen ze nog in de Optimist voeren. Ze plaatsten zich in dat jaar in de nationale jeugdploeg en voeren daarna samen in de kernploeg. 

"De Optimist is een eenmansboot voor de jeugd en wereldwijd de grootste klasse. In het jaar dat je 15 wordt, moet je overstappen naar een andere klasse. Je kunt dan kiezen voor een eenmansboot of een tweemansboot. Wij kozen voor de 29-er. De snelheid en het spektakel die deze boot geeft, spraken ons aan", aldus Tjed. 
Van een eenpersoons naar een meerpersoons boot: hoe is jou dat bevallen? "Het is inderdaad een enorm verschil. Dat was in het begin ook best moeilijk. Je bent gewend om zelf direct te reageren op bijvoorbeeld windvlagen. In het begin deden we dat uit gewoonte allebei en lagen we direct om. Je moet in de 29-er veel communiceren en op elkaar ingewerkt raken. Een ander groot verschil is dat deze boot drie zeilen heeft: een grootzeil, fok en een gennaker. De Optimist heeft er maar één. Het is me heel goed bevallen om van solo naar een team te gaan. Het is gezellig en je kunt elkaar pushen naar betere prestaties."

En die prestaties kwamen er al snel. Als kersvers team gingen ze direct naar de Europese Kampioenschappen in Riva om te varen in een internationaal topveld tegen teams die al vele jaren met elkaar varen. "We hadden de verwachting dat we ons na de series zouden plaatsen in de laagste groep. We presteerden echter veel beter en kwamen terecht in de bronzen vloot waar we uiteindelijk in de middenmoot eindigden", weet Tjed.
Dat EK heeft veel leerpunten opgeleverd waaraan hard gewerkt wordt. "We voelen ons steeds zekerder in de boot en hebben een ambitieus maar haalbare doel gesteld: kwalificeren voor de jeugd WK, dit jaar in Scheveningen. Het zou natuurlijk prachtig zijn om daaraan, in ons eerste volledige seizoen in de 29-er, in eigen land te kunnen meedoen. Eigenlijk is ons doel om die jeugd WK in de 29-er elk jaar te halen. Naar de jeugd WK mogen slechts twee Nederlandse teams: het beste jongens en het beste meisjes team."

Er moet dus goed worden gepresteerd. Maar er is meer nodig: geld. "De kosten zijn hoog en helaas is er geen financiële ondersteuning vanuit het Nationaal Trainings Team of Watersportverbond. Hierdoor moeten wij noodgedwongen een beroep doen op andere mensen om ons te ondersteunen. Het geld wordt gebruikt voor het vervangen van onze versleten zeilen en materialen en voor buitenlandse trainingen en wedstijden en inschrijfgelden."

Wilt u Tjed en Thijs financieel steunen? Dat kan via Talentboek van het Yvonne van Gennip Talentfonds. Ga naar www.yvgtf.nl





Afbeelding