Burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar reikt het lintje uit. (Foto: Paul Lagro, www.lagro-fotografie.nl)
Burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar reikt het lintje uit. (Foto: Paul Lagro, www.lagro-fotografie.nl) Foto: Paul Lagro

Koninklijke onderscheiding voor
boegbeeld IC Geneeskunde in Nederland

NIJMEGEN - Prof. dr. J.G. van der Hoeven, hoogleraar Intensive Care en Hoofd afdeling Intensive Care van het Radboudumc Nijmegen heeft een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.  

Van der Hoeven wordt gezien als het boegbeeld van lntensive Care Geneeskunde in Nederland. Hij heeft aan de basis van veel onderzoek gestaan om de uitkomsten en kwaliteit van leven van kritiek zieke patiënten te verbeteren. Daarnaast wordt hij geprezen om zijn verdiensten als opleider. 

Zijn enorme inzet in de COVID-19-periode is van essentieel belang geweest bij de opvang van ernstig zieke COVID-19 patiënten in deze regio. Daarnaast heeft hij zich ook in breder verband ingezet om de IC-hulp voor deze patiëntengroep in Nederland, onder zeer hoge tijdsdruk, zo optimaal als mogelijk te laten verlopen. 
Als autoriteit op het gebied van beademing droeg hij in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van veilige beademingsstrategieën voor COVID-19 patiënten. Hiermee verbeterde de zorg voor deze patiënten in aanzienlijke mate. Naast zijn aandacht voor deze nieuwe patiëntengroep bleef hij zelfs in de drukst periode ook zeer betrokken bij de reguliere IC-patiënten.

Van der Hoeven heeft meerdere innovaties in de Intensive Care zorg op zijn naam staan. Zo startte hij het expertisecentrum voor moeilijke ontwenning van de beademing en kwam zijn afdeling als eerste ter wereld met een oefenbad voor IC-patiënten. Verder speelt hij een rol in de ontwikkeling van beroepsvereniging NVIC en de opzet en verzorgen van IC-onderwijs.