Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Pasen, nieuw leven

De afgelopen weken hebben we alle seizoenen wel voorbij zien komen: regen, storm, zelfs nog sneeuw. April doet wat hij wil. Deze week leek het gelukkig weer echt lente. Wat meer licht doet ieder mens (en het humeur) goed! 

De lente staat voor nieuw leven. De bomen worden weer groen, en in de tuin zie je vogels alweer druk met takjes rondvliegen om nestjes te bouwen. Dit weekend is het Pasen. Christenen geloven dat Jezus na zijn kruisiging opstond uit het graf, waarmee hij de zonden van de mens en de dood heeft overwonnen. Met Pasen wordt gevierd dat de mens zo nieuw leven ontvangt. Een nieuw begin; een mooie gedachte.

Nieuw leven, onbevangenheid, een open houding, dat vind ik ook altijd zo mooi aan kinderen. Gesprekken met kinderen zijn altijd verrassend. Hun kijk op zaken geeft ook mijzelf weer een frisse blik. De afgelopen weken stond er een aantal leuke ontmoetingen met jonge Nijmegenaren in mijn agenda. Een bijzonder moment was toch wel een bezoekje aan de pasgeboren Cristiano en zijn familie in Lindenholt vorige week. Cristiano is namelijk de 180.000e inwoner van Nijmegen. Ook onze stad groeit en bloeit!

Verder was ik uitgenodigd als gastspreker. Niet op een congres of de universiteit, maar op een buitenschoolse opvang in Hees. De kinderen waren bezig met het onderwerp Nijmegen en mochten zelf vragen voor mij bedenken. Zo wilden zij bijvoorbeeld weten hoeveel bruggen we hebben in Nijmegen, wie de roodzwarte stadsvlag bedacht heeft en wat de voor- en nadelen zijn van burgemeester zijn. 

"Gesprekken met 
kinderen zijn altijd
verrassend"

Als mijn agenda het toelaat, ga ik graag op dit soort uitnodigingen in. Het is mooi dat kinderen zo jong al betrokken zijn bij hun stad, en hoe open zij staan om nieuwe dingen te leren. Daar draag ik graag aan bij, want jong geleerd is oud gedaan. 

Dat was overigens ook de gedachte achter een andere bijeenkomst waarvoor ik was uitgenodigd. Op een basisschool in Hatert werd een project over groente en fruit feestelijk afgesloten. Leerlingen maakten met een chefkok lekkere gerechtjes om te ervaren dat gezond eten leuk is, en dat je smaken kunt leren waarderen. Ook tegengaan van voedselverspilling stond centraal, door te laten zien dat fruit dat er net iets minder mooi uitziet, even lekker smaakt. Ik kreeg allerlei vragen van kinderen en mocht meeproeven. Wat een enthousiasme!

Met die energie ga ik het Paasweekend in. En dat wens ik u ook: een zalig Pasen en een fijn lang weekend. Geniet van het weer, de natuur en van goed gezelschap!




Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl