Jan Meenks. (Foto: Uitgeverij Achtbaan)
Jan Meenks. (Foto: Uitgeverij Achtbaan) Foto: Uitgeverij Achtbaan

Nijmegen schuilplek voor ontsnapte
bankier na 'grootste bankroof aller tijden'

NIJMEGEN - Jan Meenks werd gevangen genomen vanwege medeplichtigheid aan een grote bankroof maar ontvluchtte het Duitse werkkamp Goch en dook onder in Nijmegen. Dat staat in het recent verschenen boek 'De grootste bankoverval aller tijden' van auteur Frank Krake. 

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep verzetsvrienden de wapens opneemt. Ze plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Na de hete verzetszomer van 1944 krijgen ze een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Winston Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen.

Krake: "Jan Meenks zat in het complot van de grootste bankoverval. Daarom werd hij door de nazi's gevangen gezet in werkkamp Goch. Maar na een bombardement op de stad wist hij te vluchten en bereikte heelhuids het al bevrijde Nijmegen. Daar ontfermden zijn collega's van het agentschap van De Nederlandsche Bank zich over hem. Meenks kreeg een kamer bij hospita Leppink-Wissink totdat hij de kans kreeg met de Canadeze bevrijdingstroepen mee te trekken in de richting van Twente'


'De grootste bankoverval aller tijden' vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.

Afbeelding