Ed Nieuwenhuis in de Lange Hezelstraat.
Ed Nieuwenhuis in de Lange Hezelstraat. Foto:

Lezing: 'De Hezelstraat in verhalen'

Bewoners van 'oudste winkelstraat' doen boekje open

NIJMEGEN - In het Huis van de Nijmeegse geschiedenis houdt Ed Nieuwenhuis zondag 1 mei een lezing getiteld 'De Hezelstraat in verhalen'.

De Lange Hezelstraat, die eindigt bij de Nieuwe Hezelpoort, staat bekend als oudste winkelstraat van Nijmegen. Vanwege de stadspoort zaten er veel herbergen in de straat en nog altijd is er veel horeca in de straat gevestigd.

Horeca en woningen

De straat is pas sinds 1880 echt een winkelstraat. Naast winkels en horeca is het echter ook altijd een straat geweest met veel woningen. Ed Nieuwenhuis heeft verhalen over de Hezelstraat en zijn bewoners opgeschreven in zijn boek 'De Hezelstraat in verhalen, een straat met een schatrijke geschiedenis'. 

Zestien verhalen

In de zestien bijzondere verhalen heeft Ed zijn oor te luister gelegd bij bewoners die vóór de oorlog geboren zijn. Met het risico dat hij te laat was om de verhalen van de oude bewoners op te schrijven. Eén van de bewoners deed op zijn sterfbed via een videofilm zijn verhaal, met een andere bewoonster maakte Ed nog vlak voor haar overlijden een uitstapje. 

Ontvlucht

En er was een man die na de oorlog Nijmegen was ontvlucht vanwege zijn oorlogservaringen en die na 65 jaar terugkwam naar de plekken uit zijn jeugd. Ed Nieuwenhuis vertelt in een lezing van 45 minuten over de Lange Hezelstraat en zijn bewoners. 

De lezing op 1 mei in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, gevestigd in de Mariënburgkapel aan Mariënburg 26 in Nijmegen begint om 16.00 uur. De lezing duurt ongeveer drie kwartier. De lezing is gratis bij te wonen. 
Er zijn maar 50 plaatsen. Meld je daarom snel aan via de website: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl