Prof. dr. Peter Nissen.
Prof. dr. Peter Nissen. Foto:

De moed van een bescheiden mens

NIJMEGEN - Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma overleed. Op 15 mei wordt hij door paus Franciscus heilig verklaard. Om deze redenen houdt prof. dr. Peter Nissen donderdag 28 april een lezing over Titus Brandsma in het Infocentrum WO2 Nijmegen aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen. 

Titus Brandsma werd op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau om het leven gebracht. Hij was dat jaar door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. 
Als iemand heilig wordt verklaard, kan al snel het idee ontstaan dat die persoon in alle opzichten volmaakt is. Maar Titus Brandsma had ook zijn beperkingen. Wie was deze man, die vanaf de oprichting in 1923 bijna twintig jaar hoogleraar was van de Nijmeegse universiteit? Waar stond hij voor? Peter Nissen volgt het levensverhaal van Titus Brandsma: zijn jeugd en opleiding, zijn studie bij de karmelieten en in Rome, zijn werkzaamheden in Oss en Nijmegen. Aanvang 19.30 uur, entree 6,50 euro (per pinbetaling). Reserveren via welkom@infocentrumwo2.nl, o.v.v. ‘Lezing Titus Brandsma'.