‘Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk 2.0’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De KUS-tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk over persoonlijke vrede en vrijheid is goed bezocht. De expositie in Passage Molenpoort (eerste verdieping) in Nijmegen wist 1333 bezoekers te trekken. 

Maar de tentoonstelling was ingericht vóórdat Oekraïne werd binnengevallen. Het thema kreeg daardoor een andere laag. De organisatoren hebben daarom besloten de tentoonstelling voor driekwart om te bouwen en veel aandacht te geven aan de oorlog in Oekraïne én de Nijmeegse situatie in de Tweede Wereldoorlog. De heropening is zaterdag 7 mei van 15.30 tot 16.30 uur. Met medewerking van Qader Shafiq, Oekraïense zangeressen (onder voorbehoud), Clem Bongers, Mark Schilders, Dragon Warriors en Hans Weeren. Om 16.30 uur is een kleine veiling van werk van de oorspronkelijke tentoonstelling. De opbrengst gaat voor de helft naaer Giro555 en de andere helft naar KUS.

In de tentoonstelling is aandacht voor vrede en vrijheid én oorlog. Wat nu in Oekraïne gebeurt raakt iedereen, zeker ook Nijmegenaren die zich herinneren hoe in de Tweede Wereldoorlog hun eigen stad werd gebombardeerd. Getoond worden de vele persberichten over Oekraïne en Stichting Wederopbouwstad Nijmegen laat het gebombardeerde centrum van Nijmegen zien en hoe het daarna opgebouwd werd. 

De Oorlogsdodenwerkgroep van het 4 en 5 mei comité toont panelen over wat de oorlog aanrichtte. Er is aandacht voor hoe mensen met een beperking in oorlogen extra de dupe zijn. Ook aandacht voor rabbi Salomons die meer dan tweehonderd Joodse mensen, vooral kinderen, redde. In Paradisum toont de plekken waar veel van de oorlogsdoden liggen begraven. 

Nijmegen Stad van Compassie laat zien waar Nijmegen voor staat. Onkruit vergaat niet wil blijven nadenken over geweldloze oplossingen bij agressie. Er zijn impressies van acht Vrede en Vrijheidstuinen in Nijmegen en van vier Nijmeegse Vredesweken. 

Verschillende kunstenaars tonen werk, zoals Lobke Burgers, Marie Louise Fransen, Joppe Heiligers, Teja Huting, Geert Lemmers en Alda Loeffen. Frans Eppink laat een fototentoonstelling over vrijheid en gender zien, Frans Houtbeckers de wereldreis van Kloris Steenbeen, en Hans Weeren pentekeningen met spagaatvogels.

Er zijn regelmatig creatieve activiteiten en gesprekken: zie www.stichtingkus.nl Kinderspeurtochten voor groot en klein (doorlopend) Optredens door opa Frans of oma Mariët (zaterdag om 14.00 uur). 

Er is ook een tentoonstelling te zien over 40 jaar De Nijmeegse Stadskrant.