Roosmarijn Luyten en Martijn Fischer.
Roosmarijn Luyten en Martijn Fischer. Foto:

Roosmarijn Luyten speelt Rachel Hazes uit het hart

NIJMEGEN - Van 26 april t/m 1 mei is de André Hazes musical Hij Gelooft in Mij te zien in Stadsschouwburg Nijmegen. Hij Gelooft in Mij vertelt het verhaal van een grote volksheld: oprecht, geestig en ontroerend. De hoofdrol is opnieuw voor Martijn Fischer, die onze geliefde volkszanger als geen ander gestalte weet te geven.

Roosmarijn Luyten speelde in 2014 Rachel Hazes tijdens het laatste seizoen van de succesvolle musical Hij Gelooft in Mij, een rol die ze met onder anderen Chantal Janzen en Hadewych Minis deelde. Nu, zeven jaar later, is ze de eerste actrice voor de rol van de echtgenote van de legendarische volkszanger. “Ik heb het gevoel dat je haar hart cadeau krijgt.”

Over de ins en outs van Hij Gelooft in Mij hoef je Luyten (43) niets meer te vertellen. De actrice, die afgelopen seizoen te zien was in de tv-serie Dertigers, speelde in musicals, speelfilms en jeugdvoorstellingen als De Marathon, De Zevende Hemel, Dolfje Weerwolfje en Juffenballet, en werd in de loop van het eerste seizoen van de musical in 2012 gevraagd alle vrouwenrollen te vervangen.

Één groot feest

“Ik had nog nooit in een grote musical gestaan, maar vond het één groot feest”, zegt ze. “De ene avond was ik Friedel van Galen, de moeder van Rachel, de andere avond Conny, Rachels vriendin. Zo leerde ik de voorstelling van alle kanten kennen. En op een bepaald moment kwam ook de rol van Rachel daarbij.” Lacht: “Ik heb alleen nooit André Hazes gespeeld, jammer genoeg. Maar inderdaad, ook dat zou in het huidige tijdsgewricht best kunnen als ik een paar kilootjes zou aankomen dan…”

Onvoorwaardelijke liefde

De musical gaat natuurlijk over Hazes, maar vertelt volgens Luyten ook een ‘universeel’ verhaal. “Het overstijgt een privé-inkijk. Het gaat natuurlijk toch weer eens over de tragiek van het leven, hoe we gebutst en gehavend allemaal maar doorrommelen naar een of andere eindstreep. In dit geval over een getalenteerde en getormenteerde man, die het enige wat hem te doen staat in het leven niet meer kán doen door het verlies van zijn gehoor. En dit gezien door de ogen van Rachel, vanuit de waarheid van de onvoorwaardelijke liefde, de liefde die zij voor haar man koestert. In die zin heb ik het gevoel dat je als kijker haar hart helemaal cadeau krijgt en ik speel haar vanuit dat hele grote hart dat ze voor André heeft.”

Sterke vrouw

"Al die bordjes die ze in die relatie omhoog moet houden… Een sterke vrouw ook die alles in het werk stelt om hem te laten doen wat hij moet. Ze snapt uiteindelijk ook dat hij eigenlijk niet anders kan leven dan op deze manier. Een enorme opgave als vrouw, echtgenote en moeder, haar toewijding is ongelooflijk.”

Volgens Luyten keert die toewijding ook terug in de muziek tijdens de voorstelling. “Het valt compleet samen, er zit niets tussen. Dat hart zit helemaal in de liedjes. Als je André Hazes hoorde zingen was er een oerkracht aan het werk. Zijn stem kwam je onderbuik binnen." 

"Je hebt natuurlijk volkszangers die zijn werk technisch prima zouden kunnen zingen, maar dan klinkt het toch snel als sentiment. Hazes legde zijn hele hebben en houden, zijn complete bestaan in een lied. Dat ontwapenende zonder reserves is weinigen gegeven.”

Eervol

Dat ze werd gevraagd voor de rol van Rachel verraste haar oprecht. "Laten we eerlijk zijn: ik ben, op z'n zachtst gezegd, niet de bekendste Nederlander aller tijden. Bekendheid is nooit mijn drijfveer geweest in dit vak. Ik heb veel dingen gedaan die niet veel publiciteit genereerden, maar het waren altijd mooie dingen waar ik volkomen achter stond. Deze kans beschouw ik als een grote eer. De rol van Rachel is destijds vertolkt door fantastische actrices.”



Inmiddels heeft Roosmarijn Luyten ook de vrouw ontmoet die zij op het podium verbeeldt. "Dat was een heel fijn gesprek. Ze zei meteen: ‘Ik vind het ook zo mooi voor jou dat je dit gaat doen…' We spraken over haar oprechte liefde voor André, maar ook over de humor in hun relatie. Ze moeten samen ondanks alles ook een geweldige tijd hebben gehad. Aan het einde zei ze: ‘Ik zou het zo weer overdoen’. Dat is voor mij de kern van het verhaal dat we willen vertellen.”

“En, wat ook smullen is aan de rol: alle fantastische pruiken en kleren. Ik zou weleens een middagje in haar kledingkast van destijds willen spitten; lijkt me héérlijk. De kleding is door costumier Yan Taks ontworpen, gebaseerd op Rachels garderobe. En ja, ik zou al die kostuums stiekem wel willen houden.”

Rachel van Galen, een volbloed Rotterdamse, werd al op jonge leeftijd verliefd op André Hazes. Die gold in huize Van Galen als een icoon, zelfs in de slagerij van haar vader Jan hingen foto’s van de ras-Amsterdammer, zo is me verteld. “Gek genoeg”, zegt Roosmarijn Luyten, “speelt hier totaal niet de strijd tussen wat dan 020 en 010 heet. Een mooi voorbeeld hoe het ook kan, hooligans onder ons.”

Dat ze straks op de bühne herenigd wordt met Martijn Fischer is voor Roosmarijn Luyten thuiskomen, zegt ze. "We kennen elkaar sinds 2008 toen we in een jeugdvoorstelling speelden. Een bewerking van Peter Pan: hij Kapitein Haak, ik Tinkelbel. We konden het meteen heel goed vinden.” 

Lachend: "Toen die voorstelling een paar jaar later opnieuw werd hernomen kon Martijn niet meedoen omdat hij zo nodig in Hij Gelooft in Mij moest spelen. Overigens, geen grap: ik heb destijds weleens gezegd dat als er ooit een musical over het leven van André Hazes zou komen, Martijn geknipt zou zijn voor de hoofdrol. Little did I know!

“Martijn brengt in zijn rol een soort zachtheid mee en tegelijk een enorme humor. En met hem samen zingen is fantastisch. Het gevoel van de voorstelling is er een van grote tragiek, maar daarbinnen valt er veel te lachen en te genieten. Ik bedoel, we struikelen allemaal maar een beetje onbeholpen door het leven, toch? Laat ik voor mezelf spreken: ik in elk geval wel. En natuurlijk zul je misschien een traan laten – dat kan bijna niet anders, want ja: Hazes, maar je gaat naar buiten met een heel warm gevoel.”