Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Nieuwe vormen van criminaliteit

Stelt u zich eens voor; je drukt nietsvermoedend op een link in je mail en even later is je computer geblokkeerd of wordt je bankrekening leeggehaald. Helaas komen dergelijke incidenten vaak voor.

De wereld wordt steeds meer digitaal. Ik moet helaas concluderen dat ook criminelen de digitale wereld al geruime tijd geleden ontdekt hebben. Was het in vroeger tijden verstandig je huis af te sluiten om je eigendommen te beschermen, tegenwoordig moeten we ook in huis maatregelen nemen om onze spullen veilig te houden. Via de computer komen handige criminelen helaas nog te vaak bij ons binnen.

Het is daarom van belang dat wij als overheid hier actie ondernemen. De nieuwe criminaliteit komt in allerlei vormen voor. Van fraude via Whatsapp tot het versturen van links in de mail die je in de problemen brengen wanneer je erop klikt tot het blokkeren van computers voor losgeld. Vooral jongeren, ouderen en ondernemers zijn slachtoffer. Alertheid is dus altijd en overal belangrijk. 

Bij gemeente en politie ligt daarom de taak onze inwoners bewust te maken van dit probleem en hen weerbaarder te maken. Met als doel minder slachtoffers. We besteden hier dan ook steeds vaker aandacht aan. Ook de komende meivakantie zal dit het geval zijn. De politie zal met een grote bus, het Mobiel Media Lab, een aantal wijken bezoeken. Iedereen kan dan binnenlopen voor informatie en om tips te krijgen hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt. Ook online zal er campagne gevoerd worden.

Gelukkig zien we dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de risico’s in de online wereld. Met zijn allen worden we steeds voorzichtiger. Van de andere kant zitten criminelen ook niet stil en worden de methodes steeds geraffineerder. In die zin is de vergelijking met de traditionele vormen van criminaliteit snel gemaakt; ook daar zien we een voortdurende wedloop tussen mensen die hun eigendommen beschermen en criminelen die steeds nieuwe manieren verzinnen.

Het is betreurenswaardig dat we ook in de digitale wereld steeds meer aandacht moeten schenken aan criminaliteit. Maar we zijn niet naïef. Misdaad is er altijd geweest en dat zal ook zo blijven. Dit is een nieuwe vorm en we moeten er mee aan de slag. Daarom houden we regelmatig campagnes zoals in de komende meivakantie. Doel daarbij is ook om mensen te motiveren vaker aangifte te doen. Opvallend bij digitale criminaliteit is dat er weinig aangifte gedaan wordt. Door schaamte of door de gedachte dat er toch geen dader gepakt wordt? Begrijpelijk misschien, maar toch roep ik iedereen die slachtoffer is op toch aangifte te doen. Het helpt ons de daders aan te pakken. Wanneer we deze vorm van vaak onzichtbare criminaliteit goed kunnen aanpakken, maken we Nijmegen toch weer een stukje veiliger.



Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl