Afbeelding
Foto:

Denk mee over Canon van Nijmegen

Het verhaal van de stad in vijftig 'vensters'

NIJMEGEN – Welke verhalen uit onze regionale geschiedenis zou iedere Nijmegenaar moeten kennen? De Canon van Nijmegen vertelt het verhaal van de stad en zijn regio in vijftig 'vensters'. Deze worden nu voor het eerst sinds 2009 herzien en iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken. Dat kan nog tot het eind van deze maand.

Een canonvenster is een voorbeeld dat belangrijke thema’s uit de regionale geschiedenis en cultuur illustreert. Dit kunnen bijvoorbeeld voorwerpen, personen, gebeurtenissen, begrippen of tradities zijn. Heb jij een goed idee voor zo’n venster? Stuur dan een gemotiveerde reactie naar canon@hvdng.nl of schrijf het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan.

Andere vragen

Er zijn meerdere redenen dat de Canon van Nijmegen nu opnieuw bekeken wordt. Er zijn immers veertien jaar aan geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis bijgekomen. We zijn anders naar ons verleden gaan kijken en stellen andere vragen. 

In 2020 werd de nationale canon al herzien. Deze biedt ruimte aan schaduwkanten, zoals het slavernijverleden en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Ook is er meer aandacht voor culturele en seksuele diversiteit, de internationale (economische) context, en regionale spreiding en verschillen.

Regionale dimensie

De vensters voegen een regionale dimensie toe aan de geschiedenislessen op school. Het geeft voorbeelden uit de eigen omgeving, of laat juist zien dat sommige gebeurtenissen en ontwikkelingen niet overal in Nederland op dezelfde manier verlopen zijn of beleefd werden. Dit brengt geschiedenis en cultuur dichter bij de leefwereld van kinderen.

Maar ook voor volwassenen is de canon een laagdrempelige kennismaking met het rijke verleden van de regio. Of je hier nu al jaren woont, nieuw bent of slechts een bezoekje brengt: de canon laat zien wat het Rijk van Nijmegen heeft gemaakt tot wat het vandaag de dag is. En wat wij belangrijk vinden in het leven.

Vaste plek

De nieuwe canon zal in ieder geval een vaste plek krijgen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, gevestigd in de Mariënburgkapel. Het is nog niet bekend wanneer deze presentatie klaar zal zijn. Waarschijnlijk zal ook op andere locaties in de stad iets van de canon terug te zien zijn. Zo kan iedereen zich blijvend laten inspireren door onze veelzijdige geschiedenis.

Afbeelding
Afbeelding