Expo 'Mythische Monsters': fantasievolle
creaturen in middeleeuwse handschriften

NIJMEGEN - Het Gebroeders Van Lymborch Huis aan de Burchtstraat 63 in Nijmegen opent zondag 24 april een nieuwe tentoonstelling met origineel middeleeuws werk. 

In de bladen van middeleeuwse boeken schuilt een wereld vol fantasie, waar niet alleen het alledaagse, maar ook het bijzondere zijn plek heeft. Onder de opmerkelijke schepsels die deze handschriften bevolken hebben de monsters een aparte plaats. Het woord ‘monster’ komt van het Latijnse monstrum, wat ‘iets waarvoor men moet oppassen’ betekent. Voor de middeleeuwse mens vormden monsters en fabeldieren dan ook een concrete waarschuwing. 

Hoewel men door verhalen van reizigers naar verre streken overtuigd was van het bestaan van monsters en fabeldieren, hadden deze in het dagelijks leven meer een symbolische betekenis. Een draak stond voor het kwaad en de duivel. Een eenhoorn verbeeldde Christus. Soms werden alledaagse dieren, zoals de eenvoudige slak, enorm groot en wild afgebeeld en werden zo monsterlijk. Dergelijke fantasievolle wezens waren een bewijs van de Goddelijke almacht: voor God was niets onmogelijk. 

In het Gebroeders Van Lymborch Huis wordt een aantal bladen uit middeleeuwse handschriften aangevuld met objecten van later datum. Ze laat zien hoe mythische monsters en fabeldieren in middeleeuwse boeken opduiken. De expositie is tot eind september te zien. Open op woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Een bezoek met rondleiding kost 4,00 euro. Voor meer informatie kijk op:
www.gebroedersvanlymborch.nl.

De expositie kwam tot stand dankzij bruiklenen uit een privécollectie en van Museum Het Valkhof.