Expositie de Warmoes toont tuindersverleden van Lent

Algemeen Kort nieuws

LENT - De Warmoes aan de Griftdijk in Lent is het laatste warmoezeniersbedrijf van het ooit befaamde tuindersdorp Lent. De tuinderij van 1 hectare groot, houdt de warmoezenierstradities in leven. Dit gebeurt door oude teeltmethodes te gebruiken zoals plat glas en broeibakken en door het telen van een grote variatie van soorten en rassen groenten en fruit. Een nieuwe expositie brengt het verleden van Lent en de verhalen van de tuinders tot leven. 

Met de komst van het nieuwe stadsdeel de Waalsprong kwam er een einde aan Lent als tuindersdorp. Kassen maakten plaats voor bouwgrond en inmiddels is Nijmegen Noord bijna klaar. In het midden van een nieuw stadslandschap ligt een kleine groene oase. Waar eerst de warmoezeniers met hun waren naar de stad gingen via de pont en later de brug, komen nu de nieuwe stadsbewoners hun verse groente en fruit zelf oogsten.

De Warmoes wil interesseren, inspireren en motiveren. Vertellen over de vruchtbare grond en hoe dat zo is ontstaan, maar ook motiveren om zelf aan de slag te gaan met groen in de tuin of lokaal voedsel te kopen, van het seizoen.

In de nieuwe expositie gaat het dan ook over de plek, waarom hier, in Lent? Waarom waren hier al die tuinders? Over de oude teeltwijsheden die ook nu nog van waarde zijn. Over de overgang van groenteteelt naar potplanten. En over de grote rol die de markt in Nijmegen speelde. Verder krijgen de typische Lentse tuindersfamilies een gezicht en zullen zij hun anekdotes met iedereen delen.

De Warmoes – Griftdijk Noord 11 in Lent. Open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, www.dewarmoes.nl