Nijmegen verwelkomt 14 Shelter City gast

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Nijmegen verwelkomde eind april haar veertiende Shelter City gast: Carmen. Carmen is een vrouwenrechtenactiviste uit Venezuela, waar ze zich focust op het verdedigen van de rechten van vrouwen en jongeren. 

Zij is drie maanden te gast in Nijmegen om haar vaardigheden als activiste verder te ontwikkelen, trainingen te volgen, tot rust te komen en om anderen te inspireren ook op te komen voor hun rechten. 

Haar doel is om in contact te komen met personen en organisaties die zich bezighouden met vrouwenrechten en om te spreken over de situatie in haar land. Advies- en projectorganisatie Bureau Wijland verzorgt de uitvoering van het programma van Carmen. 

Carmen is één van de hoofdsprekers van EmpoderaMe, een non-profitorganisatie die zich wijdt aan het sterker maken van vrouwen, adolescenten en meisjes. De organisatie wil hen vaardig maken als leiders, zodat zij medestanders worden in de strijd voor verandering in de samenleving. Venezuela verkeert namelijk in een grootschalige humanitaire crisis, waarin miljoenen burgers niet in hun basisbehoeften als voedsel en gezondheidszorg kunnen voorzien. Sinds 2014 nam het aantal mensenrechtenschendingen aanzienlijk toe. Zo gebruikten de machthebbers tijdens demonstraties veel geweld richting burgers en zijn er zelfs demonstranten vermoord. Carmen en haar collega’s worden in hun werk als mensenrechtenactivisten constant gedwarsboomd en lastiggevallen door (lokale) autoriteiten. 

Dit jaar viert Shelter City haar tienjarig jubileum en is inmiddels een wereldwijde beweging met maar liefst 21 Shelter Cities in verschillende landen. Bureau Wijland is verantwoordelijk voor de lokale invulling en uitvoering van Shelter City Nijmegen (SCN). De ondersteuning van het programma hier bestaat uit een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit, Amnesty Nijmegen, Gemeente Nijmegen, SSH&, Radboud In’to Languages en Driestroom. Daarnaast kan Shelter City Nijmegen rekenen op de steun van verschillende Nijmeegse netwerken en vrijwilligers.

Vriend

Het is mogelijk om ‘Vriend van Shelter City Nijmegen’ te worden. Dit houdt in dat ieder die zich interesseert in SCN een ‘vriendschap’ met de organisatie aan kan gaan middels een jaarlijkse donatie van 25 euro. 

Voor meer informatie: https://www.bureauwijland.nl/index.php/shelter-city/vriend-van-shelter-city-nijmegen/