‘Het Mysterie'.
‘Het Mysterie'. Foto: Flip Franssen

Programma Infocentrum WO2 Nijmegen

Boekpresentatie en Kinderbevrijdingsfestival

NIJMEGEN - De maand mei staat in het teken van het stilstaan bij 4 mei en het vieren van onze vrijheid op 5 mei tijdens de Nationale Bevrijdingsdag. Het Infocentrum WO2 Nijmegen verzorgt deze maand een tweetal activiteiten die hierop aansluiten.

Boekpresentatie 

Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, grote arme gezinnen, langdurig werklozen. Dit is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kreeg. De tentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945’ vertelt hun verhalen, zowel in Duitsland als in bezet Nederland. 

‘De Zwarte Driehoek’ is echter meer dan een tentoonstelling. Door voor het eerst onderzoek te doen naar de vervolging van ‘asocialen’ in bezet Nederland, schreef drs. Rense Havinga, conservator van het Vrijheidsmuseum, het eerste hoofdstuk van een geschiedenis die meer dan 70 jaar lang nauwelijks verteld is. 

Op dinsdag 3 mei  presenteert hij zijn gelijknamige boek in het Infocentrum WO2 Nijmegen en gaat hij in op de verhalen uit ‘De Zwarte Driehoek’. Inloop om 19.00 uur via het Infocentrum WO2 Nijmegen. Aanvang 19.30 uur. Entree: 6,50 euro. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk: welkom@infocentrumwo2.nl.

Kinderbevrijdingsfestival

Op donderdag 5 mei houdt het Stedelijk Comité 4 & 5 Mei Nijmegen in samenwerking met cultuurhuis De Lindenberg het Kinderbevrijdingsfestival. Het Infocentrum WO2 Nijmegen doet hier ook aan mee. 

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen in het Infocentrum WO2 terecht bij het interactieve spel ‘Het Mysterie'. In dit spel is de strijd om Nijmegen losgebarsten en moet jij de leden van de familie Van Noordenburg weer bij elkaar brengen. Zoon Jan zit in een schuilkelder en vraagt jouw hulp om zijn familie te zoeken. Stap in het waargebeurde verhaal, ga door middel van aanwijzingen mee op zoek en leer over de geschiedenis van Nijmegen en omgeving tijdens Operatie Market Garden.

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen daarnaast voor 2,50 euro een echte Tijdreis-strippenkaart kopen. Hiermee maak je een ritje langs verschillende haltes met activiteiten om uiteindelijk voor een echte green screen  te belanden, waarmee je terug in de tijd reist naar het feest van de bevrijding in 1945. 

Kijk voor meer informatie over het gehele programma, tijden en eventuele tickets op delindenberg.com/theater/kinderbevrijdingsfestival.

Infocentrum WO2 Nijmegen is gevestigd aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen, www.infocentrumwo2.nl