Biënnale Gelderland: wederopbouwwijken

NIJMEGEN - De Biënnale Gelderland 2022 gaat 17 november van start. De programmering is in handen van het curatorencollectief P1. Het thema is The Right to the City. Daarbij staan de wederopbouwwijken centraal. De Biënnale Gelderland wordt georganiseerd door Museum Het Valkhof in Nijmegen en Museum Arnhem. Dit jaar is Nijmegen de hoofdlocatie.

De Biënnale Gelderland presenteert hedendaagse kunstenaars die in hun werk of achtergrond verbonden zijn met de regio. De komende editie focust op de gelaagde geschiedenissen in de regio. Daarbij staat de wederopbouwarchitectuur centraal. In zowel Arnhem als Nijmegen is architectuur uit de jaren ‘50 en ‘60 beeldbepalend. Het modernisme vierde in die jaren hoogtij. Dit heeft zijn invloed gehad op de wijze waarop de wederopbouwwijken na de Tweede Wereldoorlog bewoond werden en bewoonbaar werden gemaakt. P1 onderzoekt hoe deze modernistische erfenis het hedendaagse sociale weefsel beïnvloedt.

De curatoren trekken voor de Biënnale Gelderland de wederopbouwwijken van Arnhem en Nijmegen in. Ze leggen samen met hedendaagse kunstenaars en gemeenschappen vergeten geschiedenissen bloot die schuren met de dominante verhalen over het modernisme. Ze kijken naar de gemeenschappen en sociale relaties die het modernistische project voor ogen had, en hoe die kan worden verweven met de stedelijke context van vandaag. Een centrale veronderstelling van het project is dat we het modernistische erfgoed niet los kunnen zien van het gegroeide sociale weefsel in de wijken. Het richt zich daarmee ook op de herwaardering van de modernistische wederopbouwwijken. De volledige lijst met kunstenaarsnamen wordt in augustus bekendgemaakt.

P1 werkt voor de Biënnale Gelderland 2022 aan een breed programma dat plaats biedt aan onderzoek, interventies, kunstwerken en manifestaties. Daarnaast bestaat de programmering uit wandelingen, lezingen, screenings en discussies.