Meer plantaardig en minder verspillen

Tien organisaties van start met Gelderland van Morgen

NIJMEGEN - Begin dit jaar is het programma Gelderland van Morgen gestart, waarin bedrijven in de horeca, zorg, catering en retail worden ondersteund met de transitie naar meer plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling. De eerste 10 organisaties gaan nu van start.

De deelnemende organisaties gingen per april aan de slag met het vergroenen van het voedselaanbod door het aandeel plantaardige eiwitten te vergroten en/of minder voedsel te verspillen. Iedere twee weken start een volgende ronde voor organisaties die ook mee willen doen. Voor deelname stelt de provincie Gelderland 50% subsidie beschikbaar. 

Organisaties die meedoen zijn onder meer Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Zorginstelling De Zeeg, Radboud UMC en Provincie Gelderland. 

De organisaties die zich inmiddels hebben aangemeld, noemen diverse redenen om mee te doen. Zo geven sommige organisaties aan dat het project houvast en inzicht geeft in het soort voedsel dat ze serveren of verkopen en voor anderen is de voedselverspilling al langere tijd een doorn in het oog, waar ze graag iets aan willen veranderen. Ook geven zij aan dat zij het belangrijk vinden om met de tijd mee te gaan, dat de gasten en klanten er steeds meer om vragen en dat zij met het programma Gelderland van Morgen de duurzame ambities van de organisatie kunnen realiseren.

Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen' binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. 

Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen.