Onthulling gedenksteen voor omgekomen Quick1888-leden in Tweede Wereldoorlog

NIJMEGEN - Bij het clubhuis van Quick1888 (op Sportpark De Dennen aan de Dennenstraat 25 in Nijmegen) wordt dinsdag 3 mei een gedenksteen onthuld. 

Dit ter nagedachtenis aan veertien Quick1888-leden die in de Tweede Wereldoorlog als gevolg van oorlogshandelingen zijn overleden. De gedenksteen wordt onthuld door burgemeester Bruls en een nabestaande.

De onthulling van de gedenksteen, een grote wens van Quick1888, stond aanvankelijk gepland voor mei 2020. Door de pandemie moest de plechtigheid uitgesteld worden. Het speurwerk van Peter van Schaijk en Wim Veenendaal, op het spoor gezet door journalist-sporthistoricus Jurryt van de Vooren, heeft veertien personen uit de vergetelheid gehaald. 

De gedenksteen vermeldt de namen van veertien door oorlogshandelingen omgekomen Quick1888-leden. Het gaat om joodse mensen vermoord in Auschwitz, gefusilleerde verzetsstrijders, leden die omgekomen zijn bij het bombardement van Nijmegen of granaatinslagen op andere momenten, Quickers die ten gevolge van de Arbeidseinsatz in Duitsland zijn overleden, een soldaat die tijdens de Slag om de Grebbeberg het leven liet en een lid die in Nederlands-Indië als gevolg van een bombardement door de Japanse bezetter is gedood.

De volgende omgekomen Quick1888-leden (met tussen haakjes de leeftijd waarop ze zijn overleden) worden door de gedenksteen herdacht: 

Jan Albers (25), Jan Bank (21), André Brouwer (24), Tonny Classen (43), Hendrik Geels (21), Joost Glaser (39), Amandus Hoet (28), Fritz Polak (25), Hans Polak (23), Kurt Polak (20), Willy Rappard (16), Jo Schippers (25), André van der Veer (21) en Jan Witjes (20).