Lezing over opdrachtgevers schilder Jheronimus Bosch

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Meer willen weten over de wereld van schilder Jheronimus Bosch? Marieke van Wamel houdt dinsdag 10 mei een lezing getiteld ‘Opdrachtgevers en vroege eigenaren van het werk van Jheronimus Bosch’. De lezing is in het Elinor Ostromgebouw aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen van 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden via www.ru.nl/kkn

Jheronimus Bosch was ook in zijn eigen tijd een gevierd schilder. De opdrachtgevers en eigenaren van zijn schilderijen maakten deel uit van de sociale en culturele elite van de laat-vijftiende en zestiende-eeuwse maatschappij. Sommigen van hen lieten zich door Bosch portretteren op de werken die zij bij hem bestelden; van anderen weten we alleen dat zij geïnteresseerd waren in zijn kunst. Het is opvallend dat veel van de liefhebbers van Bosch’ kunstwerken op de een of andere wijze met elkaar in contact stonden. Wie waren deze personen en hoe verhielden zij zich tot elkaar? En hoe kwamen zij in contact met de schilder Bosch en zijn werk?

In deze lezing gaat Marieke van Wamel in op haar onderzoek naar dit invloedrijke gezelschap van burgers, clerici en edelen, die een aanzienlijke bijdrage leverde aan de verspreiding van de faam van Jheronimus Bosch’ en zijn werk in Europa.

Entree: 5 euro; medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card); studenten en scholieren gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart).