Beperkte huurverhoging en huurbevriezing voor woningen met slechtere energielabels

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN – Per 1 juli 2022 voeren de Nijmeegse corporaties Portaal, Talis en Woonwaarts de jaarlijkse huurverhoging door. Betaalbaarheid voor wonen staat voorop. Huurders met lagere inkomens krijgen daarom een inflatievolgende verhoging van maximaal 2,3%. De corporaties hebben extra aandacht voor mensen die hard worden getroffen door de stijgende energieprijzen. Huurders die in een woning met een slechter energielabel wonen, krijgen daarom geen huurverhoging. 

“Als woningcorporaties staan we voor betaalbare en passende woningen voor de mensen met de lagere inkomens. Elke corporatie heeft haar eigen huurbeleid en maakt hierin haar eigen keuzes. Als basis kiezen we allemaal voor een beperkte huurverhoging van maximaal 2,3%”, vertelt Ronald Leushuis, bestuurder Talis. 

Uitgangspunt voor de huurverhoging van de Nijmeegse corporaties is het sociaal huurakkoord. Dit zijn afspraken tussen de Woonbond en Aedes (brancheorganisatie van woningcorporaties), bedoeld om de woningen betaalbaar te houden. De corporaties vinden het belangrijk om de huren betaalbaar te houden, maar hebben tegelijkertijd geld nodig om woningen te verduurzamen, de nieuwbouw te versnellen en bij te dragen aan leefbare buurten en wijken. Ze willen hierbij de huurders met de laagste inkomens graag zoveel mogelijk ontzien.  Voor huurders met een hoger inkomen kiezen ze er waar mogelijk voor om de huur wat meer te verhogen.

Aandacht voor stijgende energieprijzen

De corporaties hebben zorgen over de stijgende energieprijzen. “Wij vragen de overheid om goed te kijken naar mogelijke compensatie. Het betaalbaar houden van wonen zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als corporatie investeren we veel in de verduurzaming van onze woningen. Daarnaast kiezen we ervoor om de huren van de woningen met slechtere energielabels niet te verhogen.  Zo hebben we aandacht voor de huurders die het hardst getroffen worden door de stijgende energieprijzen”, aldus Leushuis.

Maatwerk voor mensen met betalingsproblemen

Voor huurders die door financiële problemen hun huur niet kunnen betalen, bieden de corporaties maatwerk. De corporaties gaan persoonlijk in gesprek met de betreffende huurders en zoeken samen naar oplossingen. Denk hierbij aan budgetcoaching en maatregelen zoals een tijdelijke huurverlaging en sociale betalingsregelingen. Daarnaast bieden de corporaties mogelijk huurverlaging aan huurders die te maken hebben met een inkomensdaling. 

Alle huurders van de Nijmeegse corporaties hebben vóór 1 mei persoonlijk bericht ontvangen over de nieuwe huurprijs van hun woning per 1 juli 2022.