Ee vervoermiddel uit vervlogen tijden.
Ee vervoermiddel uit vervlogen tijden. Foto:

Expositie: historisch
transport in Nijmegen

NIJMEGEN - Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis presenteert van woensdag 11 mei tot en met vrijdag 24 juni de tentoonstelling Historisch transport in Nijmegen. 

Tegenwoordig vinden we onze weg door Nijmegen per fiets. Toeteren we in de file op het Keizer Karelplein tegen iedereen die de verkeerssituatie niet kent. Maar hoe verplaatsten mensen zich vroeger? Aan de hand van foto’s, filmbeelden en historische vervoersmiddelen toont het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een expositie over historisch transport in Nijmegen. 

Tegen de achtergrond van herkenbare Nijmeegse locaties en bestuurt door voormalige stadgenoten passeren koetsen, karren, hondenkarren, mandfietsen, vracht- en personenauto’s trams en bussen de revue.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gevestigd in de Mariënburgkapel aan Mariënburg 26 in Nijmegen. 


Uitvoering
Bach cantate

NIJMEGEN - Bach Cantates Nijmegen voert elke tweede zondag van de maand pro deo een cantate van J.S. Bach uit en wel in de Petruskerk aan de Schependomlaan 85 in Nijmegen. Voor zondag 8 mei staat op het programma BWV 112 'Der Herr ist mein getreuer Hirt', voor solisten, koor en orkest. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden via bachcantate.eventbrite.nl (vol=vol).

Rodaan Al Galidi te gast in het 
Poëziecentrum

NIJMEGEN - In de reeks Ontmoet De Dichter... komt Rodaan Al Galidi zaterdag 14 mei om 14.00 uur naar het Poëziecentrum, gevestigd in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Hij beantwoordt vragen van het publiek en draagt voor uit eigen werk. Entree 10,00 euro. Aanmelden via poeziecentrumnederland@gmail.com.

Al Galidi is geboren in Irak (1971), woont sinds 1998 in Nederland en leerde zichzelf zo snel de nieuwe taal aan dat hij in 2002 in de bundel ‘De fiets, de vrouw en de liefde' al zijn beeld gaf van Nederland en haar bevolking. Zijn dichtbundels ‘De herfst van Zorro’ (2007) en ’Koelkastlicht’ (2016) werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Rodaan Al Galidi wordt geïnterviewd door Nijmegens oud-stadsdichter Amal Karam, die zelf In 1996 als vluchteling naar Nederland kwam. Haar dichtbundel ‘Haatpostbode’ is zowel Nederlandstalig als Arabisch.

'De verdwenen Heilig 
Landstichting'

HEILIG LANDSTICHTING - Leo Ewalds houdt donderdag 12 mei in de Bosduivel aan de Joanneslaan 4 in Heilig Landstichting een powerpoint presentatie met als titel: 'De verdwenen Heilig Landstichting'. Aanvang 20.00 uur, entree 4,00 euro 

Het huidige Museumpark Orientalis is opgericht in 1911 als devotiepark, waarin het leven van Jezus Christus in beeld werd gebracht. De ideeën van de grondleggers priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en beeldend kunstenaar Piet Gerrits kregen gestalte in gebouwen, beelden en schilderingen.

Na de dood van Piet Gerrits veranderde de visie op wat getoond en verteld moest worden en had er een soort beeldenstorm plaats, waarbij ook muurschilderingen verdwenen. Ewalds besteedt aandacht aan datgene wat verdwenen is en aan dingen die nooit konden worden gerealiseerd.