De cast van Voorjaarsontwaken.
De cast van Voorjaarsontwaken. Foto:

Voorjaarsontwaken

NIJMEGEN - Zaterdag 14 mei gaat in De Lindenberg in Nijmegen de voorstelling Spring Awakening in première.

De voorstelling is gemaakt door Toneelgroep Oostpool in samenwerking met Lindenberg Cultuurhuis en met ondersteuning van Arthouse LUX en Stadsschouwburg Nijmegen. Een voorstelling met toneel én dans door jongeren, voor jongeren. 

In Spring Awakening bestormen dertig amateur-acteurs en -dansers tussen de 15 en 27 jaar het podium van de grote zaal in de Lindenberg. Sinds januari repeteren zij iedere zondag in de Lindenberg met regisseur Char Li Chung. 

Het toneelstuk Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind deed in 1891 veel stof opwaaien vanwege de heftige thematiek omtrent seksualiteit en de standpunten die Wedekind hierover innam. In Voorjaarsontwaken kiest hij de kant van de jeugd. De jongeren in het stuk laten zich niet blokkeren door de vele opgeworpen obstakels en hindernissen van hun opvoeding maar streven naar ultieme autonomie. 

Met dit gegeven als uitgangspunt maken regisseur Char Li Chung en schrijver Randa Peters een hedendaagse bewerking van dit 19e-eeuwse toneelstuk. Samen gaan zij op zoek naar de actualiteit van Wedekinds Voorjaarsontwaken en benaderen zij seksualiteit als een gemeenschappelijk openbaar gespreksonderwerp. Eindelijk mag alles gezegd worden.

Zaterdag 14 mei om 20.15 uur in de Lindenberg Nijmegen en op zondag 15 mei om 16.00 en 20.15 uur. Tickets via oostpool.nl en delindenberg.com.