Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Heiligverklaring Grootste Nijmegenaar

Dit weekend vindt er een historische gebeurtenis plaats. Paus Franciscus verklaart de Nederlandse pater Titus Brandsma op zondag 15 mei heilig vanwege het wonder van de genezing van pater Driscoll. Samen met de rector magnificus en een afvaardiging van de Radboud Universiteit Nijmegen mag ik bij de bijzondere viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome aanwezig zijn. Voor mij als katholiek wordt dat sowieso een unieke ervaring, en zeker omdat het gaat om iemand die zo belangrijk is geweest in de Nijmeegse historie.

De in Friesland geboren Titus Brandsma was Rooms-Katholiek en trad op jonge leeftijd toe tot de Karmel-orde. Hij heeft daarna een belangrijk deel van zijn leven in Nijmegen doorgebracht. Tot zijn tragische dood in 1942 was hij 20 jaar hoogleraar aan (toen nog) de Katholieke Universiteit Nijmegen. En in 1932-1933 was hij ook rector magnificus. 

Hij was een man van het geloof, maar ook iemand die midden in de maatschappij stond. Brandsma was dapper en inspirerend, een verzetsheld, iemand die veel heeft betekend voor onze stad en voor de vrijheid. En volgens mij weet een groot aantal Nijmegenaren dat als geen ander. Want toen onze stad 2000 jaar bestond in 2005, heeft u met duizenden stemmen gezorgd dat hij winnaar werd van de verkiezing Grootste Nijmegenaar aller tijden. En terecht.

Titus Brandsma was een man van het geloof, maar ook iemand die midden in de 
maatschappij stond

Toen het Duitse nationaalsocialisme opkwam, waarschuwde hij er al voor. Hij kwam toen, en ook tijdens de bezetting door de Duitsers, via artikelen in kranten en tijdens zijn lezingen en colleges in actie tegen rassenhaat en opruiing en tegen de onmenselijkheden van het nazisme. Hij werd daardoor uiteindelijk gearresteerd door de Duitsers en overleed in concentratiekamp Dachau. Zoals ik in mijn toespraak tijdens de Dodenherdenking op 4 mei al aanhaalde: zijn gedachtengoed is inspirerend geweest voor velen door de jaren heen, en het kan niet actueler zijn dan nu.

Vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. Daar moeten we ons allemaal dagelijks voor blijven inzetten. Wat ik in dat licht een mooi citaat van Titus Brandsma vind: “We zijn niet geroepen om in het openbare leven grootse, opvallende en druk besproken dingen te doen. Maar het is wel onze plicht de gewone dingen op grootse wijze te doen; dat is: met een zuivere intentie en de inzet van heel onze persoonlijkheid.” 

Kortom, wat wij tegen haat en onrecht kunnen doen in ons eigen dagelijks leven, heeft al betekenis. En u hoeft niet in wonderbaarlijke genezing en heiligverklaring te geloven om aan zijn oproep gehoor te geven.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl