Richard Bull van Tuincentrum Bull. (Foto John van Gelder)
Richard Bull van Tuincentrum Bull. (Foto John van Gelder) Foto:

Praktische tuintips voor een groene en comfortabele tuin in een handomdraai

BEUNINGEN - Groen verrijkt je omgeving en geeft extra kleur aan je eigen woonplek waar je je comfortabel wil voelen. Met wat praktische tuintips van Richard Bull van Tuincentrum Bull in Beuningen is in een handomdraai je tuin een stuk groener, meer comfortabel en daarmee duurzamer.

Door Anne-Bregtje Schelfhout  

Een van die tips is om verschillende soorten insectenhotels en -kasten in je tuin te plaatsen. Richard Bull: "Hiermee lok je insecten zoals bijen en vlinders, waardoor je meer biodiversiteit in je tuin of plantenborder krijgt. Dit zorgt voor bestuiving van gewassen en de insecten trekken weer vogels aan. Het werkt meerdere kanten op. Een insectenhotel is makkelijk zelf te maken met rieten buisjes of bamboehout, maar ze zijn ook te koop bij Tuincentrum Bull."

Stenen eruit, planten erin

Veel stenen en tegels in je tuin zorgen voor opstralende warmte, waardoor het bloedheet kan worden. Ook de afvoer van regenwater wordt hierdoor bemoeilijkt. Richard geeft als tip: "Door stenen aan de rand van je terras eruit te halen en hier beplanting in te zetten, voorkom je de weerkaatsing van licht en warmte en dat helpt om het wat koeler op je terras te hebben. Het helpt daarbij met het afvoeren van regenwater. Dat zorgt er weer voor dat je bodem minder verdroogt en het bodemleven wordt behouden, waardoor je de plantengroei stimuleert. Bijkomend voordeel, je hoeft de tuin minder vaak te besproeien. Het zijn slimme dingen die helpen."

Klimplanten

Klimplanten bedekken een houten schutting of stenen muur in je tuin. 

Richard: "Behalve dat ze kleur geven aan je tuin, zorgen die ook voor verkoeling omdat de warmte dan niet in de stenen of het hout wordt geabsorbeerd; het voorkomt de terugkaatsing van licht en warmte. Voorbeelden van klimplanten zijn de clematis en Toscaanse jasmijn, het zijn snelle groeiers."

Regenton

Regenwater kun je opvangen door een regenton in de hoek van de tuin te plaatsen. Met een overloop naar je plantenborder, zorg je ervoor dat je minder water op het terras krijgt.

Mobiel binnen, jij buiten

"Veel mensen zijn tegenwoordig zo gehaast en gestrest en zitten soms vele uren op zijn of haar mobiel. Tuinieren kan je ontspanning geven. Het ontspant jezelf als je bezig bent in de tuin met bijvoorbeeld snoeien en onkruid wieden. Leg je mobiel daarom de hele dag binnen en beleef het plezier van je tuin en dus de natuur om je heen. Buiten werken heeft namelijk een heilzaam effect op je gestel en dat geeft weer een comfortabel gevoel", aldus Richard Bull.