Eén loket voor internationaal talent

NIJMEGEN - Vanaf september krijgen internationale kenniswerkers en internationale studenten in de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen extra (overheids)hulp voor zaken die zij moeten regelen om hier langere tijd te wonen en te werken. De Radboud Universiteit gaat samen met gemeente Nijmegen het informatiepunt op de campus bemensen en inrichten. Dat informatiepunt gaat internationale kenniswerkers en talenten welkom heten en wegwijs maken over onder meer wonen, werken, leren en leven in de regio. 

Het zogeheten Lifeport Welcome Center voor expats en internationale studenten wordt gehuisvest in Huize Heyendael op de Radboud-campus in Nijmegen en wordt één centraal punt waar internationale kenniswerkers, studenten en hun familieleden terecht kunnen voor overheidsdienstverlening, private dienstverlening (zoals een welkomstprogramma en ‘family support’ programma) en sociale activiteiten. Zij ontvangen hier informatie over zorgverzekeringen, bankrekeningen en een welkomstpakket. 

Vestigingsklimaat

Voor de regionale kenniseconomie is het erg belangrijk om talenten aan te trekken en vast te houden om zo het regionale innovatienetwerk Lifeport verder te versterken. Wethouder Monique Esselbrugge (gemeente Nijmegen): "Voor Nijmegen als kennisstad is het erg belangrijk om talenten aan te trekken en vast te houden. Voor veel specialistisch werk is al lange tijd onvoldoende personeel binnen onze landsgrenzen te vinden. Door deze specialisten vanuit het buitenland naar onze regio te halen én voor de regio te behouden, wordt onze stad én de hele regio nóg aantrekkelijker voor internationale bedrijven die personeel zoeken. Komst van nieuwe bedrijven zorgt daarmee ook weer voor nieuwe werkgelegenheid en een sterkere economie.”