(foto: Eric Scholten/Concept in Beeld)
(foto: Eric Scholten/Concept in Beeld) Foto: Eric Scholten/Concept in Beeld

Creativiteit en flexibiliteit nodig om

druk op de woningmarkt aan te pakken

NIJMEGEN - Jonge mensen met talent en starters: we willen graag dat ze in Nijmegen kunnen (blijven) wonen. Nu de woningnood zo hoog is, vraagt dat om creatieve en flexibele oplossingen. Van iedereen die een rol speelt op de woningmarkt.

Matthijs Kraijo (25) studeerde nog aan de Radboud Universiteit toen hij anderhalf jaar geleden begon met het zoeken naar eigen woonruimte. “Ik wist namelijk dat ik na mijn afstuderen uit mijn kamer moest van de SSH&.” Hoewel hij ruim vijf jaar inschrijftijd had bij Entree, bleek een sociale huurwoning in Nijmegen en omgeving niet reëel. “Ik eindigde gemiddeld op plek honderd. Ik heb ook mee geloot voor starterswoningen, maar samen met 2000 anderen maak je alsnog weinig kans.”

In totaal reageerde hij op meer dan 400 kamers, studio’s, appartementen en woningen. Alleen en met zijn vriend samen. Zonder succes. “Ik heb ook naar veel duurdere woningen gekeken, maar er is gewoon niets te vinden.”

Het verhaal van Matthijs herkent Kees Stunnenberg, directeur-bestuurder van studentenhuisvester SSH& maar al te goed. “Het contract loopt af als onze huurders zijn afgestudeerd. Soms gaan ze terug naar hun ouders of ze vinden soms noodgedwongen woonruimte in een andere stad of dorp. En dat terwijl we met z’n allen graag zouden willen dat zij in Nijmegen zouden blijven wonen.”

Kraijo kreeg een baan aan de Nijmeegse universiteit, maar besloot samen met zijn vriend voor woonruimte buiten deze regio te kijken. "Het werd Deventer. Daar is de druk op de woningmarkt minder groot en het is ook iets minder duur.” Binnen een maand hadden ze een paar bezichtigingen en lukte het om een woning te vinden. "We zijn er heel blij mee. Ik was het liefst in Nijmegen blijven wonen. Maar als starter op de woningmarkt heb je niet zo veel te wensen, dus dit is prima. En met de trein is het helemaal niet zo ver.”

Het is voor iedereen moeilijk om een woning te vinden, maar voor starters is het extra lastig. “Er is creativiteit en flexibiliteit nodig van alle partijen”, zeggen Kees Stunnenberg van SSH& en Ronald Leushuis, bestuurder van Talis. Leushuis: “Van woningcorporaties, maar ook van de gemeente. Naast nieuwbouw bedenken we ook andere woonconcepten. Zo hebben we Binder, een wooncomplex voor spoedzoekers, en bieden we woningdelen aan. Hierbij splitsen we een grotere eengezinswoning en voegen we een badkamer toe. Zo kunnen twee huurders die geen huishouden vormen samen een huurwoning delen.”

Daarnaast is bouwen een belangrijk deel van de oplossing. Maar, zeggen de Nijmeegse woningcorporaties: hiervoor hebben we betaalbare bouwlocaties nodig en de doorlooptijd is vaak lang. “Een goed voorbeeld is NDW21 bij de Winkelsteeg, een project waar binnenkort zo’n 500 tijdelijke woningen komen. We kunnen hier sneller aan de slag omdat de procedures korter zijn”, zegt Leushuis. “Voor dat soort creatieve oplossingen hebben we de gemeente nodig. Als we vaart willen maken en de woningnood op willen lossen, dan moeten we sneller en flexibeler aan de slag.”

Dit artikel is geschreven vanuit de Nijmeegse corporaties Portaal, Talis, SSH& en Woonwaarts.