Stadstekenaar toont haar stadsbeeld

Algemeen

NIJMEGEN - In het tweede weekend van september gaat de 9e editie van The Big Draw Nijmegen Festival 2022 van start. Dit is tevens het moment dat de huidige Stadstekenaar van Nijmegen, Gabi Rets, het stokje doorgeeft. 

Twee jaar lang legt ze de ontwikkelingen van de stad vast op papier. Fantasie, ruimte en duurzaamheid spelen een prominente rol. Nog t/m 30 september maken bezoekers van Museum het Valkhof kennis met het Nijmeegse stadsbeeld van Rets. 

Hoe word je Stadstekenaar? Een zorgvuldig samengestelde artistieke commissie geeft Nijmeegse kunstenaars de kans om een plan te maken voor de uitvoering van het ambt. Het meest aansprekende plan krijgt groen licht. In 2018 gaf de eerste stadstekenaar Elske Berndes het stokje door aan René Brouns, die het op zijn beurt weer doorgaf aan Gabi Rets.

Aan kunstenaar Rets de taak om twee jaar lang beeldend verslag te doen van de dynamiek in Nijmegen. Een periode gekenmerkt door COVID, stikstofproblemen, boerenprotesten en de oorlog in Oekraïne. 

Naast herkenbare stadse elementen geeft ze ook ruimte aan het ‘interieur’: haar eigen waarneming, fantasie en emotie. Vragen over consumentisme en duurzaamheid komen hier subtiel aan de orde. Zo staan de afbeeldingen van thuis in schril contrast met die van oorlog op TV.

Haar werkwijze? Het begint met het tekenen van een willekeurige lijn en dan volgt de rest. Hierbij tekent ze zowel op papier als mét papier. Zwart ingekleurde kranten en restpapieren, geknipt in eenvoudige vormen, creëren uiteindelijk het grote, Nijmeegse stadsbeeld.

Hoe heeft Gabi Rets de stad ervaren? Wat zie je? De overzichtsexpositie Wisseling van de Wacht is t/m 30 september te zien in Museum Het Valkhof. In het Museumcafé is tevens het werk te zien van de nieuwe Stadstekenaar: Ernie Bossmann.


www.thebigdrawnijmegen.nl