'Geknakte' alen langs de Waal.
'Geknakte' alen langs de Waal.

Vrijwilligers zoeken langs de Waal naar de ‘knakaal’

Algemeen

NIJMEGEN - Langs de loop van de Waal, van Gorinchem tot Nijmegen en tot aan de Duitse grens, worden regelmatig mechanisch beschadigde, ‘geknakte’ alen (palingen) gevonden. De doodsoorzaak wordt onderzocht door visonderzoekers van RAVON, in opdracht van Rijkswaterstaat. Vanwege de omvang roept men de hulp van het publiek in.  

Wat is de boosdoener? Scheepsschroeven, gemalen, waterkrachtcentrales? Feit is dat de dieren wijdverbreid aanspoelen. Onderzoeksleider Jeroen Tummers: “Over de afgelopen jaren hebben wij samen met vrijwilligers een scala aan vissoorten geïnventariseerd langs de loop van de Waal. Wat we zien zijn beschadigingen door scheepsschroeven en/of gemalen bij zowel jonge als volwassen vis. Daarom is het zo belangrijk dat we een goed beeld krijgen van de omvang van dit probleem.” 

In het onderzoek worden trajecten stranden bezocht en bijeenkomsten met natuurliefhebbers georganiseerd, waarbij gezocht wordt naar aangespoelde vissen.

Vondstlocaties worden gerelateerd aan afstand tot gemalen en waterkrachtcentrales en aan scheepvaartintensiteit. Zo wordt ook het effect van scheepsschroeven van de binnenvaart in kaart gebracht. Om voldoende strandjes te kunnen bekijken, zijn de onderzoekers op zoek naar meer vrijwilligers. Dit kost gemiddeld 5-10 minuten per traject en is goed te combineren met een mooie wandeling in de vrije natuur. Geïnteresseerd? Ga naar ravon.nl/knakaal.

Video knakaal: https://youtu.be/SuWMO8-zKkw

www.ravon.nl 

www.floron.nl