Tijgermuggen aangetroffen in Nijmegen

NIJMEGEN - Voor het eerst is in Nijmegen de tijgermug aangetroffen. Dat blijkt uit de vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op haar website heeft gezet. 

Hoeveel exemplaren de NVWA heeft gevangen wordt niet vermeld. Uit de postcode van de vindplaats blijkt dat de tijgermuggen zijn gevonden op bedrijventerrein Bijsterhuizen. Daar zijn verschillende bedrijven gevestigd, waaronder een bandenbedrijf. "De invoer van gebruikte banden is een van de belangrijkste routes waarmee tijgermuggen en andere exotische muggen het land kunnen inkomen. Aan importeurs waar tijgermuggen worden aangetroffen, worden daarom door de minister van Volksgezondheid voorschriften opgelegd, zoals verplichte droge import en droge opslag van de banden. De NVWA is hierbij toezichthouder. Als de tijgermuggen inderdaad bij een bandenbedrijf zijn aangetroffen, is er sprake van een bijzondere situatie. In het verleden is een risico-evaluatie uitgevoerd voor de ruim 30 importeurs van gebruikte banden in Nederland. Daarvan wordt nu een deel niet gecontroleerd omdat het risico verwaarloosbaar werd geacht. Voor zover bekend is dit een bedrijf dat tot nu toe geen aandacht kreeg. Als nu blijkt dat er toch tijgermuggen zijn gevonden, betekent dat de risico-evaluatie moet worden herzien, en dat er meer bedrijven door de NVWA moeten worden gecontroleerd dan nu het geval is,” aldus Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en hartworm. 
www.nvwa.nl (zoek op muggen)