Leden van Quick1888 Ultimate.
Leden van Quick1888 Ultimate. Foto: (Foto: Quick1888)

Quick1888 start Ultimate Frisbee met in- en outdoor competitie

Algemeen

NIJMEGEN - De omnivereniging Quick1888 begon op 10 april 1888 met cricket. En 134 jaar later verbaast Quick weer met de oprichting van een frisbee-afdeling. ‘Quick1888 Ultimate’ gaat outdoor en indoor competitiewedstrijden spelen op natuurgras of in de OC Huismanhal.  

De nieuwe frisbee-afdeling start met zo’n dertig leden, maar gaat frisbeeën op De Dennen promoten om nieuwe frisbeeërs te kunnen verwelkomen. In september kunnen Quick-leden en niet-leden die belangstelling hebben op maandagavonden meetrainen van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan bij Sjoerd Bongers via tel. 06-19499202.

“Frisbeeën is meer dan lacherig op de camping een schijf overgooien. Het is onder de noemer Ultimate Frisbee, kortweg Ultimate, een serieuze teamsport  die bol staat van tactiek en vliegensvlugge acties. Eind jaren zestig ontstaan in de Verenigde Staten. De bakermat herbergt inmiddels miljoenen spelers. Het Internationaal Olympisch Comité erkent frisbeeën als sport. Het is wachten op plaatsing voor de Olympische Spelen”, aldus Quick1888.

Studenten

“Twintig jaar na Amerika waait frisbeeën over naar Europa. Vooral studenten pakken het op. De huidige dertig clubs, aangesloten bij de Nederlandse Frisbee Bond (NFB), vind je daarom voornamelijk in studentensteden.”

“Sjoerd Bongers, de eerste voorzitter van Quick1888 Ultimate, is een frisbeeër van het eerste uur. Als student richtte hij in 1994 in Nijmegen BFrisBee2’s op. Op het Sportcentrum van de Radboud Universiteit heeft de club enkel bestaansrecht mits minimaal tachtig procent van de leden student is. Dus wordt er voor na de studietijd een andere oplossing gezocht om de frisbee te laten floreren. Vanaf 2018 wijken vijftien frisbeeërs doelbewust uit naar Quick. Ze mogen op de velden aan de Dennenstraat trainen. Drie jaar later zijn daar dertig spelers actief.”  

Die groei rechtvaardigt de oprichting van Quick1888 Ultimate. Per 1 juli 2022, na toestemming van de Algemene Leden Vergadering, is de frisbee-afdeling een feit. Met voorzitter Sjoerd Bongers, secretaris Guyon Delauw en penningmeester Roel Heutink.