De epitaaf (memoriesteen) in de Stevenskerk in beschadigde staat.
De epitaaf (memoriesteen) in de Stevenskerk in beschadigde staat. Foto: Hubert Hendriks

Viering 750 jaar Stevenskerk in Middeleeuwse sfeer

Algemeen

NIJMEGEN - In de Stevenskerk in Nijmegen heeft zondag 11 september een viering plaats in middeleeuwse sfeer. De viering valt in het Gebroeders van Lymborch weekend en heeft plaats in samenwerking met Stadskerk Nijmegen. Verschillende historische personen uit de tijd van de Gebroeders van Lymborch maken deel uit van de indrukwekkende entrada. Aanvang 10.00 uur. 

De Stevenskerk bestaat dit jaar 750 jaar. “Daarom wordt eerst de kerkwijding door Albertus Magnus in 1272 plechtig herdacht met gezangen en rituelen die daarbij horen. Daarbij staan we stil bij de betekenis van een kerkgebouw voor een gemeenschap vanuit historisch perspectief en in de actualiteit. Dat thema wordt kort inhoudelijk besproken door Hubert Hendriks”, aldus de organisatie.

“Vervolgens staan we vanuit onze eigen tijd ingetogen stil bij de indertijd uitbundige wijze van vieren in de Stevenskerk vóór de omwenteling van 1591 (in dat jaar wordt de katholieke kerk een kerk voor de protestantse geloofsgemeenschap red.). Centraal staat daarbij de iconische betekenis van beelden als sleutel om de christelijke boodschap in verleden en heden levendig te verkondigen. In het bijzonder Stefanus en Maria.” 

De overweging wordt verzorgd door Eduard Kimman. Schola Cantorum Karolus Magnus en Datura verzorgen de gezangen. Stadsorganist Jetty Podt bespeelt het orgel. 

Epitaaf

“De kerk is aangekleed met vaandels en enkele relieken en beelden uit die periode. De beschadigde epitaaf bij de ‘Heilig Grafkapel’ is ‘hersteld’ en wordt in volle glorie getoond middels moderne digitale technieken, een unieke presentatie om het oorspronkelijke tafereel weer te laten spreken.”

De in 1591 beschadigde epitaaf is door Kees Moerbeek, Charles van Doornewaard en Hubert Hendriks digitaal hersteld binnen de stijl van die tijd, de Rijngotiek. Van dit proces is een film gemaakt waarbij men de beschadigde afbeelding van beschadigd tot in volle glorie hersteld ziet komen.

De afbeelding en film is de eerste presentatie van een reeks over ‘De Stevenskerk vóór 1591’. In het voorjaar van 2023 is er een expositie met afbeeldingen en films.

Afbeelding