Henri Kolf.
Henri Kolf. Foto:

Rubriek De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

"Ik ben geboren in Suriname. Daar heb je meer dan zeven verschillende bevolkingsgroepen met ieder zijn eigen taal en godsdienst. Wel spreekt iedereen Nederlands maar thuis de eigen taal. Toch heb je onderling weinig spanningen en dat vind ik mooi. Zelf ben ik een Rastafari, een Rasta man. Dat is een levenshouding en dat betekent voor mij vredelievend omgaan met alles op aarde. En iedereen met respect benaderen", aldus Henri Kolf. "Één van de rituelen is het dragen van dreadlocks (het haar mag niet geknipt worden) zoals je kunt zien. Dit ritueel komt vanuit het oude testament en symboliseert onder meer de Leeuw van Juda." 

"Toen ik naar Nederland kwam - nu alweer zo'n 40 jaar geleden - was het best lastig om goed werk te vinden. Ik begon bij een sloopfabriek. Dat was zwaar werk en er moest veel chemische troep worden verwerkt. Daar werden veel mensen ziek van. Ik ben daar weggegaan en wilde een horeca-opleiding volgen. Ik meldde me daarom aan voor een open sollicitatiedag maar niemand wilde met mij praten of mij informatie geven. Ik was de enige niet witte persoon. Dat vond ik heel lastig en ik voelde me niet welkom. Totdat ik op mijn schouder werd getikt door het hoofd van een opleiding die mij wel wilde helpen. Hij heeft me in contact gebracht met Rob Beernink, chefkok van restaurant De Kubus. Daar heb ik alles van geleerd. We maakten alles zelf; van bonbons tot ijs en niks uit blik! Ik heb daar een prachtige tijd gehad. Voor mij een zeer goeie start voor mijn toekomst. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor.”