Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Zomerhitte

Na een zomerstop van enkele weken begroet ik u graag weer vanaf deze plek in de Brug. Deze week was het voor veel mensen tijd om het dagelijks leven, hopelijk uitgerust en opgeladen, weer op te pakken. De schoolvakanties zijn voorbij, net als de meteorologische zomer. Ik hoop dat u allemaal mooie zomerweken heeft gehad: hier thuis in onze mooie stad en omgeving, of misschien in binnen- en buitenland op vakantie. 

We hebben na jaren weer kunnen genieten van een prachtige Vierdaagseweek. De hitte maakte van 2022 zelfs een historische editie: de Nijmeegse 3DAAGSE. Heerlijk om de stad weer vol feestelijkheid en levendigheid te zien, en complimenten voor iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt. Nijmegen heeft zich als de perfecte gastheer van zijn beste kant laten zien! Maar de hele zomer speelde de warmte ons wel parten, ik hoop dat u het een beetje heeft kunnen verdragen. 

Naast hitte en droogte speelt deze zomer ook het vraagstuk rond opvang van vluchtelingen in ons land, waar ik als burgemeester van Nijmegen, maar ook vanuit mijn rol als voorzitter van het Veiligheidsberaad volop over in gesprek ben geweest. Het gaat niet alleen om een dak boven het hoofd voor mensen die nog steeds op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne, maar ook om anderen die een veilig onderkomen zoeken in ons land. U heeft de schrijnende taferelen in Ter Apel vast ook op tv gezien. En niet te vergeten: we hebben meer huizen nodig voor mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar vanwege woningtekorten nog niet weg kunnen uit de AZC’s. 

De discussie hierover is ook af en toe verhit, meningen lopen uiteen over hoe dit moet worden opgelost en wie dat moet doen. Nijmegenaren vragen mij soms om méér te doen, anderen maken zich juist zorgen omdat hun (klein)kinderen of zij zelf door de woningkrapte geen huis kunnen vinden. Nijmegen vangt Oekraïense vluchtelingen op, op tijdelijke plekken die normaal geen woonruimte voor andere woningzoekenden zijn. Voor mensen uit Oekraïne hebben wij deze zomer besloten de opvang op twee schepen in de Waalhaven te verlengen, in ieder geval tot het einde van dit jaar. Verder is er opvang boven een bioscoop en in een voormalige kerk, schippersinternaat en zorginstelling. En er zijn heel wat mensen die thuis Oekraïners opvangen, waarvoor ik dankbaar ben. 

Voor mensen uit andere landen die asiel hebben aangevraagd, creëert het COA meer plekken in het Nijmeegse AZC-gebouw. En in het oude belastingkantoor bij het station richt het COA opnieuw een tijdelijk AZC in, naast de tijdelijke woonruimte van Talis voor andere woningzoekenden. Om Ter Apel te kunnen ontlasten, vroegen Nijmegenaren mij of we Heumensoord kunnen inzetten. Dat is een mogelijkheid, maar er is op dit moment geen vraag vanuit het ministerie: andere opties liggen meer voor de hand. Geen makkelijke puzzel. En we zijn er nog niet uit, maar we moeten doen wat we kunnen voor mensen in nood, landelijk en in onze stad. En het helpt al als we het hoofd koel houden.