Ontmoet De Dichter... met Babs Gons

NIJMEGEN - In de reeks Ontmoet De Dichter.... is zaterdag 10 september spoken word-artiest Babs Gons te gast. 

De bijeenkomst is in het Poëziecentrum, gevestigd in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. Aanvang 14.00 uur. Het entreeticket van 10 euro geeft korting op poëzieaankoop. Graag aanmelden via poeziecentrumnederland@gmail.com.

Kyrke Otto gaat in gesprek met de energieke dichter, schrijver, spoken word-artiest en organisator van literaire podia. Gons draagt voor uit eigen werk. Babs Gons organiseerde vanaf 2000 bijna een heel decennium Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere. Verder was ze jurylid van toonaangevende prijzen.


Zij staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door haar gedreven maatschappelijke betrokkenheid wordt ze regelmatig gevraagd, zoals bij de Herdenking van de Februaristaking en het Slavernijverleden.

In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In het voorjaar van 2019 verscheen haar boek ‘Hardop’ bij uitgeverij Atlas Contact, met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Zelf debuteerde zij als dichter in mei 2021 met ‘Doe Het Toch Maar’ en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs 2022. In 2021 schreef ze het Boekenweekgedicht ‘Polyglot’. Zij schreef voor kinderen ‘Het Begint Met Een Droom’, een boek met verhalen van 20 heldinnen die het Nederlands Koninkrijk kleur geven en gaven door te laten zien hoe je dromen kunt waarmaken…

In juni kwam ‘Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi’ uit, een bundeling van columns en artikelen die ze voor Het Parool schreef. Op verschillende kanalen kun je vinden dat de teksten hierin leven en bewegen: gedichten monden uit in columns, een verhaal leest als een vers, continu vloeien vorm en inhoud in elkaar over. Telkens weer blijkt Gons met haar warme observaties lezers te raken, of ze nu spreekt over de coronacrisis, over de stad, het (stief)ouderschap, over de schoonheid van het woord ‘veerkracht’, over zomerlichamen (of juist niet), over gastvrijheid, harten die breken en/of helen, over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat – het is Gons’ zachte, verbindende blik die zoveel lezers aanspreekt.