De militaire erevelden in Groesbeek. (Foto: Michel Rouw/CWGC)
De militaire erevelden in Groesbeek. (Foto: Michel Rouw/CWGC) Foto: Michel Rouw en CWGC

Kijkje achter de schermen
bij Militaire Ereveld

GROESBEEK - Tijdens Open Monumentendag zondag 11 september verzorgt de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) gratis rondleidingen, demonstraties en interactieve workshops op de militaire erevelden aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. 

Ga tussen 10.00 en 17.00 uur mee op één van de gratis rondleidingen van natuurgids Michel Rouw en tuinbouwverantwoordelijke Alex Kalma, en ontdek hoe de CWGC kiest voor een duurzaam onderhoudsbeleid, zonder pesticiden en extra aandacht voor biodiversiteit. Kom ook te weten hoe je deze begraafplaats kun 'leren lezen en begrijpen'. De laatste rondleiding start om 16.00 uur. Liever de handen uit de mouwen steken? Ook dat ook. Onder begeleiding van een meester steenkapper van de CWGC, kap je zelf je initialen uit een stukje gerecupereerd natuursteen. Zo ontdek je uit eerste hand wat er komt kijken bij het in ere houden en restaureren van de militaire grafstenen op het ereveld. 

Daarnaast is er een workshop ‘Zaadbollen maken'. Tijdens de workshop maak je kennis met de tuinmannen die je de kneepjes van hun vak en machines tonen.

Groesbeek Canadian War Cemetery & Memorial is de laatste rustplaats van 2.619 strijdkrachten van het Gemenebest die sneuvelden tijdens WOII. Het herdenkingsmonument herdenkt nog eens 1019 soldaten zonder gekend graf.


www.cwgc.org/opendays



De oorlogsbegraafplaats werd gebouwd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission, de non-profit organisatie met als missie te zorgen voor de Gemenebest strijdkrachten die sneuvelden voor onze vrijheid en dit tot tot in de eeuwigheid. Zo zorgt ze ervoor dat de verhalen van de soldaten hier, en op meer dan 23.000 locaties in 150 landen wereldwijd, nooit worden vergeten.