Vlnr. Imke, Marleen en Lars.
Vlnr. Imke, Marleen en Lars. Foto:

BliXem bestaat 25 jaar: ‘Wij geven de mensen net dat extra zetje’

Algemeen

NIJMEGEN - BliXem aan de Groesbeeksweg 75 in Nijmegen wordt 25 jaar en gaat dat vieren! De maatschappelijke onderneming van Pluryn opende na een zomer proefdraaien op 15 september 1997 officieel haar deuren. “Een bijzonder mooi bedrijf”, aldus bedrijfsleider Marleen Rinzema. 

Door Marcel Witlox

“BliXem was het allereerste arbeidsintegratieproject voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Nederland”, weet Rinzema. “Wij geven de mensen net dat extra zetje dat ze nodig hebben om naar werk te gaan en ervaring op te doen. We geven ze graag een plek in de maatschappij.”   

Vaardigheden

“Onze werknemers leren vaardigheden op het gebied van het horecavak, sociale vaardigheden en werknemerschap. We kijken altijd naar de wensen en mogelijkheden van ons personeel. Ze kunnen bij ons ontdekken of het horeca-vak iets voor hen is. Sommigen stromen na verloop van tijd door naar ander werk; hetzij deels betaald, als vrijwilligerswerk of als stage. Anderen blijven langer hangen.”

Sterspelers

BliXem heeft een personeelsbestand van zo’n 75 personen waarvan 55 medewerkers in het arbeidsintegratieproject die Rinzema ‘sterspelers’ noemt. Twee van die sterspelers zijn Imke van de Locht en Lars Leenders. Beiden zijn al zo’n 8 jaar werkzaam bij BliXem. “Ik doe van alles”, vertelt Imke “zoals koffie maken, werken in de bediening, de winkel schoonmaken. Het is lekker afwisselend werk.” 

Lars is ook een bezig bijtje. Hij houdt zich vooral bezig met broodjes maken, bediening, schoonmaken en doet veel cateringwerkzaamheden. Daarnaast werkt hij in het personeelsrestaurant van het Radboudumc. Beiden vinden koffie maken het leukst. “Vooral cappuccino. Het is leuk om met het schuim creatief aan de slag te gaan.”         

Corona

“Corona was ook voor ons een pittige tijd”, aldus Rinzema. “We vonden het wel noodzakelijk dat het personeel naar BliXem kon komen om zo de dagstructuur te handhaven, dat ze zien dat ze verantwoordelijkheden hebben. Natuurlijk hebben ook wij een grote schoonmaak gehouden maar ook veel workshops gedaan.” Imke: “En dat was heel leuk. Ik heb veel geleerd over gastvrijheid, wijn en bier.”

Jubileumboek

Met twee evenementen pakt het eetcafé uit om het zilveren jubileum te vieren. Donderdag 15 september wordt het jubileumboek ‘De Zaak Ontzorgd; al vijfentwintig jaar een krachtig verhaal’ gepresenteerd. “We willen graag iets tastbaars achterlaten”, aldus Rinzema. Burgemeester Hubert Bruls neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het naslagwerk bevat 25 jaar aan mooie verhalen, anekdotes en historische context opgetekend met de hulp van mensen die jarenlang bij BliXem betrokken waren en zijn. Het boek is te koop bij BliXem voor 10,00 euro.

Het feestje met BliXem meevieren kan op vrijdag 16 september. Het eetcafé serveert die avond een groots en ambachtelijk vijfgangen Jubileumdiner. Het menu is samengesteld door de medewerkers van de maatschappelijke onderneming. Een plekje reserveren kan via www.blixemkookt.nl/jubileumdiner.

En wat vindt Lars het leukst aan zijn werk? Hij moet even nadenken maar is dan stellig:  ’Gewoon... alles! En ik vond het uitstapje naar Juliana Toren ook heel leuk!”, glundert hij.