Dar-medewerker aan de slag met de 'waterknaller'.
Dar-medewerker aan de slag met de 'waterknaller'. Foto: Jean van Bernebeek

Onkruidbeheersing met ‘waterknaller’

Algemeen

NIJMEGEN - Dar heeft de ‘waterknaller’ in gebruik genomen. Een milieuvriendelijke methode voor onkruidbeheersing met heet water afkomstig van ARN. Mogelijk dankzij een samenwerking tussen ARN, Dar, The Green Solution Hotwater en Festen Onkruidbestrijding. 

Voor de beheersing van het onkruid wordt door Dar en Festen gebruik gemaakt van heet water. Bij ARN in Weurt wordt water opgewarmd door restwarmte van de verbrandingsinstallatie. Dit hete water wordt opgeslagen in tanks en wordt op het terrein van ARN in Weurt verladen door The Green Solution Hotwater. Vervolgens gaat dat water in de geïsoleerde tank van de waterknaller naar de wijk. Het water is dan ongeveer 99 graden Celsius en wordt verspreid over de te behandelen verharding.

Het water in de waterknaller heeft vanaf het moment van tanken een warmteverlies van slechts 1 tot 2 graden per 24 uur. Door de grotere hoeveelheid heet water komt er veel meer thermische energie bij het onkruid. Het onkruid sterft hierdoor snel af en doet er ook langer over om terug te komen.

Efficiënte werkwijze

Deze nieuwe werkwijze levert naast een milieuvoordeel ook een operationeel voordeel op. Het oppervlak dat behandeld kan worden met de waterknaller met heet water is groter. Omdat de hoeveelheid heet water dat mee de wijk in gaat veel groter is. Hierdoor kan een onafgebroken hoger werktempo aangehouden worden. In de waterknaller gaat 10.000 liter heet water.

Waar Dar voorheen met relatief kleine onkruidmachines de wijk in moest met ieder een eigen brandstoftank, is dit een veel effectievere manier. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische of giftige toevoegingen. Daarnaast is geen extra brandstof nodig om het water te verwarmen en op temperatuur te houden. Het verwarmen van water met diesel kostte per 1 kuub water 11 liter diesel. Door het gebruik van heet water van de verbrandingsinstallatie worden er veel fossiele brandstoffen bespaard.

Energieopslag

De opslagtanks die staan opgesteld om de vrachtwagens van heet water te voorzien, worden in de wintermaanden ingezet als energieopslag. ARN werkt samen met verschillende partners, waarbij onderzocht wordt hoe in de toekomst de afstemming tussen vraag en aanbod van verschillende energievormen kan worden gedaan. 

De warmtewisselaar in de opslagtanks zorgt niet alleen dat er water in de tanks komt, maar zorgt ook dat er meer warmte uit kan worden gehaald voor het warmtenet. Door gebruik te maken van een warmtebuffer is ARN in staat om gedurende de dag ongeveer 2 MW extra capaciteit te bieden.

Afbeelding