Feest in het Kronenburgerpark.
Feest in het Kronenburgerpark. Foto:

Kunstnacht start met gratis festival in het Kronenburgerpark

Onderdompelen in kunst- en cultuurlandschap

NIJMEGEN - Nijmegen maakt zich klaar voor iets nieuws! Op zaterdag 17 september presenteren Stichting Hubert en ACBN Evenementenbureau (bekend van onder meer Vierdaagsefeesten) als nieuwe organisatie hun eerste Kunstnacht. 

De Kunstnacht begint al om 16.00 uur met een gratis buitenfestival in het Kronenburgerpark. Daar ontvouwt zich de Mythe van Kunstnacht en word je verleid om, na een hapje bij een van de foodtrucks, vanaf 19.00 uur het veelzijdige avondprogramma te gaan ontdekken. Je eindigt de Kunstnacht met een knallend eindfeest in De Vereeniging. Tickets voor het avondprogramma en eindfeest zijn met voorverkoopkorting verkrijgbaar op www.kunstnacht.nl.  

Programma

Op ruim 25 locaties in de Nijmeegse binnenstad en op het Honigcomplex word je ondergedompeld in het kunst- en cultuurlandschap van Nijmegen dat unieke samenwerkingen aangaat en je bestaande locaties van een andere kant laat ontdekken. Ook Arnhemse organisaties strijken neer in de stad. 

Een greep uit het veelzijdige programma: Introdans, Oostpool en Doornroosje laten beeldende kunst, dans, theater én beats samenkomen in Museum Het Valkhof met de tentoonstelling Moving Stories. In Vinyl Bar PAAK zetten The Mansion Nimma en Music Meeting een expressieve show neer, muzikanten van De Basis nemen je mee op muzikale reis in verborgen kamers van De Bastei. 

Go Short en Extrapool nemen je mee op multimediaal experiment: de silent disco van de korte film. Beatwise, Bibliotheek De Mariënburg en Popronde laten je de vijf elementen van hiphop ontdekken. LUX en muZIEum laten je met gesloten ogen zien dat niets of juist alles is wat het lijkt.  

Vier kunstnachtroutes 

Om het de bezoeker makkelijk te maken, uit te dagen en te verrassen kun je naast je eigen programma samenstellen ook kiezen voor één van de vier Kunstnachtroutes. Op de Route Klassiek gaat traditie hand in hand met modern en worden klassieke kunstvormen met elkaar verbonden. Volg je de Route Beproeving, dan verlaat je de bekende weg en ga je op avontuur met kunst die vernieuwd en anders is. Op de Route Verbeelding laat je de fantasie de vrije loop, voor wie durft te dromen en anders te kijken. De Route Verdieping brengt kunst en kennis samen: wat gebeurt er als je vanuit de wetenschap of filosofie diverse kunstvormen benadert? 

Alle routes kruisen het Kronenburgerpark, tot middernacht de uitvalsbasis voor de ontdekkingstocht. Daarna start het eindfeest van Kunstnacht 2022 in de Vereeniging, waar Plakband tot 04.00 uur een disco, funk & house programma heeft klaarstaan.  

Het complete programma en meer info vind je op www.kunstnacht.nl. 


Linux Nijmegen bestaat 10 jaar

NIJMEGEN - Linux Nijmegen bestaat dinsdag 13 september 10 jaar. Linux Nijmegen is een gebruikersgroep die maandelijks bijeenkomt om kennis over Linux uit te wisselen. Linux is een besturingssysteem voor computers, servers en mobiele telefoons. Dinsdag 13 september van 20.00 tot 20.30 uur een korte impressie van 10 jaar Linux Nijmegen en een vooruitblik. Een presentatie over willekeurige e-mail handtekeningen, ffmpeg en meer. Locatie: De Klinker aan Van Broeckhuysenstraat 46 in Nijmegen. Toegang gratis.
Elke tweede dinsdag van de maand is er een informele bijeenkomst in De Klinker. Van 20.00 tot 22.30 uur zijn er presentaties over Linux gerelateerde onderwerpen en kunnen de deelnemers onderling informatie uitwisselen en elkaar helpen. Meer info: linuxnijmegen.nl.

Zelfverdediging

NIJMEGEN - Toon Je Kracht start donderdag 15 september een cursus weerbaarheid en zelfverdediging. In deze cursus werk je aan je lichaamstaal, stemgebruik, ademkracht en leer je je grenzen duidelijk aangeven. Daarnaast worden veel zelfverdedigingstechnieken getraind. De cursus is voor 16 jaar en ouder en bestaat uit 5 lessen die steeds op de donderdagavond gegeven worden aan de Fagelstraat 1 in Nijmegen van 18.30 tot 19.30 uur. Schrijf je in via info@toonjekracht.nl.

Parkinson Café

NIJMEGEN - Er is vrijdag 16 september weer een bijeenkomst van het Parkinson Café Regio Nijmegen. Het thema is: Parkinson en Visusproblemen. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker zicht- en oogproblemen - zoals wazig zien, symptomen van droge ogen, moeite met diepte inschatten en dubbelzien - dan mensen van dezelfde leeftijd zonder de aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van spreekster Carlijn Borm, neuroloog in opleiding aan het Radboudumc. De bijeenkomst is in wijkcentrum de Ark van Oost aan de Cipresstraat 154 in Nijmegen. Zaal open vanaf 13.30 uur. Vooraf aanmelden via info@parkinsoncafenijmegen.nl. Er is plaats voor maximaal 75 personen. Toegang gratis. Info: www.parkinsoncafenijmegen.nl.

Studieavond over ‘Romeinen 11'

NIJMEGEN - Er is donderdag 15 september in Nijmegen een studieavond met spreker ds. Kees van Velzen. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Romeinen 11: 'Geënt op de edele olijf'. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Christenen voor Israël en is in Ontmoetingscentrum aan de Professor Regoutstraat 23 in Nijmegen. Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis.

Bach Cantate

NIJMEGEN - Bach Cantates Nijmegen brengt elke tweede zondag van de maand pro deo een cantate van J.S. Bach ten gehore in de Petruskerk aan de Schependomlaan 85 in Nijmegen. Zondag 11 september staat BWV 78 'Jesu, der du meine Seele' voor solisten, koor en orkest op het programma. Aanvang 19.30 uur. Vooraf aanmelden via bachcantate.eventbrite.nl.







----------------

Op het Honigcomplex heeft zich een kudde eendjes verzameld, die Nijmeegs kleinste kwakende muziekpodium filmhuis en theater vormen. In je eendje je kunstportie van Expo Bart en De Schoenfabriek opgesnoven? Dan kun je lekker uit het dak van de disco-duck. In Oersoep Biertuin strijk je neer voor de theatervoorstelling Verloren Herinnering, waar de ongevierde feesten worden gevierd en de verloren tijd wordt gerepareerd. Ook luister je hier naar de gevoelige klanken van La Zona, die een samenspel aangaan met poëzie en proza van Romheen.  

Bij RUIS brengen dansers van de ArtEZ Dansacademie een totaalperformance die het lichaam laten spreken met de ruimte. De POPOP-performance hub laat je in het Valkhofpark ontdekken wat werkelijkheid en wat gezichtsbedrog is. Hier vind je ook een wetenschappelijk verantwoord dansfeest, gepresenteerd door Deep End, InScience en Kloosterkino. Wetenschappers van Radboud Reflects brengen korte lezingen over typische Café de Plak- thema's als activisme, feest, duurzaamheid en eten.  

Op Ruwe Planken en The Big Draw leveren een heus ‘gevecht' tussen tekenaars en schrijvers en in de Paraplufabrieken beleef je samen met Proces-Verbaal poëzie zoals je het nooit eerder hebt ondervonden. Wiebert presenteert in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een audiovisuele installatie dat resulteert in een verrassende sonische ervaring. Jonge hiphop-choreografen van Theater aan de Rijn nemen het Besiendershuis voor één avond over.