De speciale themakrant. (Foto: Peter Hendriks)
De speciale themakrant. (Foto: Peter Hendriks) Foto:

Programma Vrijheid in het Rijk van Nijmegen

RIJK VAN NIJMEGEN - Operatie Market Garden in 1944 en de razzia op de Nijmeegse Joden in de nacht van 17 op 18 november 1942. Deze twee gebeurtenissen staan dit najaar centraal in het regionale programma Vrijheid in het Rijk van Nijmegen.

Operatie Market Garden in september 1944 wordt herdacht met onder meer een Vrijheidsmarkt bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en een Waaloversteek door de Pontoon Group ’40-’45, beide op zondag 18 september. Die dag wordt in de Stevenskerk ook de 75-jarige vriendschapsband gevierd tussen Nijmegen en de Amerikaanse stad Albany. 

Zaterdag 10 september wordt bij stadsbrug een Vector of Memory onthuld, een herdenkingsteken dat herinnert aan de Waaloversteek. Woensdag 15 september is er een reünie van figuranten en hoofdrolspelers uit de film ‘A Bridge Too Far’ in het Infocentrum WO2 in Nijmegen.

In de nacht van 17 op 18 november 1942 werden tijdens een grote razzia in Nijmegen 196 Joden opgepakt. In totaal werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 430 Nijmeegse Joden gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen, van wie er slechts enkelen terugkeerden. 

Genoemde razzia, nu 80 jaar geleden, staat centraal tijdens een herdenkingsprogramma over de Nijmeegse Jodenvervolging in oktober en november. Op de agenda staan onder meer een expositie, een theatervoorstelling, films, rondleidingen en publicaties.

Het regioprogramma Vrijheid omvat naast de herdenking van operatie Market Garden en de razzia van 1942 nog een aantal andere projecten rond de thematiek van Vrijheid en Onvrijheid. 


Open repetitie Barbershopkoor

REGIO - Het Barbershopkoor Between Two Rivers uit Elst (geheel bestaande uit vrouwen) houdt woensdag 14 september een vrijblijvende open repetitie. De bijeenkomst is in Basisschool De Ark aan Kruisakkers 7 in Elst van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden via tel. 06-47448681 of stuur een email naar
betweentworiverselst@gmail.com. 
Info: betweentworivers.nl.

Slotweekend 
Romeinse Zomer

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis sluit de Romeinse Zomer af met een bijzonder en levendig weekend. Op zaterdag 10 en zondag 11 september bewoont een Romeins legioen de Romeinse straat en wordt de historische oven opgestookt waardoor bezoekers heerlijke broden kunnen proeven.

In Museumpark Orientalis staat een exacte replica van een Romeinse oven uit Pompeji. Eet!verleden stookt de oven op en laat bezoekers kennis maken met de geschiedenis van eten en drinken. Een Romeins legioen maakt de beleving compleet. Gemina, een grote en toonaangevende re-enactment groep, laat het Romeinse leven in Nederland in de eerste eeuw na Christus herleven. 

Open Energiedag

NIJMEGEN - Dit jaar wordt voor de tweede keer de Open Energiedag georganiseerd. Zaterdag 17 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Dit jaar openen ruim 50 locaties hun deuren voor publiek. Ook in de regio Arnhem-Nijmegen. Gelderse deelnemers zijn onder meer Zonnepark Klarenbeek (natuurinclusief zonnepark); Energiepark Koningspleij Arnhem (wind- en zonnepark); Energiecoöperatie WPN Nijmegen (wind- en zonnepark). Meer info: www.daarkrijgjeenergievan.nl.