De Koortsboom genomineerd voor Boom van het Jaar 2022

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN/OVERASSELT - De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2022 is gestart. Uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. Voor de provincie Gelderland is gekozen voor De Koortsboom (Overasselt).

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. 

De Koortsboom

Naast de Sint-Walrickruïne doet een zomereik dienst als koortsboom. Als een lapje stof aan deze ‘lapjesboom’ wordt gebonden, geneest volgens een volkslegende de zieke. De heidense rover Walrick bekeerde zich hier, nadat prediker Willibrordus zijn dochter genas door een haarband in een struik te hangen. In 777 maakte Karel de Grote van deze plaats een bedevaartsoord. De huidige Koortsboom, waarin sinds corona ook mondkapjes hangen, stamt uit 1903.

Nog tot en met 17 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022.