Schrijver Joost Oomen tijdens zijn bezoek aan museum De Bastei.
Schrijver Joost Oomen tijdens zijn bezoek aan museum De Bastei. Foto: CC0

Kunstenaars vertellen ongekende verhalen uit rijke Nijmeegse geschiedenis

Algemeen

NIJMEGEN - Het Nijmeegse erfgoedveld presenteert zich tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) met het nieuwe initiatief Ongekend Nijmegen. 

Voor Ongekend vertellen zes kunstenaars/makers ieder een historisch verhaal, uitgekozen door een van de Nijmeegse erfgoedlocaties. Ongekende verhalen, die niet eerder uitgebreid onder de aandacht kwamen. In oktober worden de verhalen gepresenteerd tijdens live optredens op locatie én online. Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden, die verzwegen zijn.

Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer bezocht door verschillende kunstenaars. Zij vertellen op hun eigen wijze - en met verschillende middelen - de ongekende verhalen, gestuurd door een onderzoeksvraag vanuit de betreffende locaties. Onder die artiesten schrijver Joost Oomen, documentairemaker Sinan Can, muzikanten Anneke van Giersbergen en Lakshmi en onderzoeksjournalist Linda van der Pol. 

Gezamenlijk vormen de resultaten een bijzondere route door ons verleden. Van de Limes (Museum Het Valkhof en De Bastei), langs de Middeleeuwen (Gebroeders van Lymborch en de Stevenskerk) tot de Tweede Wereldoorlog (Vrijheidsmuseum en Infocentrum WOII Nijmegen) en alles daartussen en daarna (Afrika Museum, Museumpark Orientalis, Radboud Erfgoed, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis). 

Voor meer informatie kijk op: intonijmegen.nl/ongekend.

Anneke van Giersbergen tijdens haar bezoek aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek
Documentairemaker Sinan Can tijdens zijn bezoek aan museumpark Orientalis